Spolková vláda prodloužila uzávěrku na převzetí automobilky Opel

Minimálně tři společnosti zřejmě zatím podaly nabídky na převzetí oslabené automobilky Opel. Spolková vláda se ale nečekaně rozhodla prodloužit uzávěrku pro odevzdání podrobných koncepcí. Kabinet Angely Merkelové je přitom pod tlakem, protože už koncem měsíce by mateřský koncern Opelu, americký General Motors, mohl vyhlásit platební neschopnost.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Automobilka Opel

Automobilka Opel | Foto: Jiří Hošek

"Předběžné rozhodnutí o tom, jakým způsob má být Opel zachráněn, má padnout do začátku příštího týdne," uvedl spolkový ministr práce Olaf Scholz. Nabídku na vstup do automobilky předložil podle očekávání favorizovaný italský FIAT.

Přesně v 18 hodin, kdy měla vypršet původní uzávěrka, potvrdil svůj zájem taky výrobce automobilových součástek Magna. Rakousko-kanadskou firmu podporuje ruská automobilka Gaz a banka Sberbank. Do soutěže se podle všeho přihlásila i americká finanční skupina Ripplewood.

Spolková vláda ale dala jasně najevo, že upřednostní zájemce z automobilové branže. K plánům na záchranu Opelu se ještě musí vyjádřit americká vláda i vedení General Motors.

Milan Kopp, Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme