Spolkoví poslanci budou hlasovat o zvýšení daní

Největší zvýšení daní od roku 1949 dnes v německém Spolkovém sněmu chtějí prosadit poslanci vládních stran. Křesťanští a sociální demokraté hodlají daň z přidané hodnoty od roku 2007 posunout o tři procentní body, z 16 na 19 procent. Kontroverzní zvýšení DPH vláda zakotvila přímo v koaliční smlouvě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Angela Merkelová

Angela Merkelová | Zdroj: ČTK

Tříprocentní zvýšení DPH přijde Němce ročně na 15 miliard eur. Vláda Angely Merkelové chce peníze použít hlavně na zlevnění sociálního zabezpečení. Možná už letos v červenci ale na změnu daně z přidané hodnoty zareagují obchodníci i průmysl růstem cen.

Následně se nedá vyloučit snížení spotřeby, a to by mohlo zastavit pracně nastartovaný hospodářský růst, obávají se experti. Daň z přidané hodnoty se u našich západních sousedů měnila naposledy v roce 1998, a to z 15 na 16 procent.

Němce nepotěší ani uvalení daně na povinnou příměs bionafty, což zvýší cenu benzínu o šest centů. Státní zaměstnanci pak třeba přijdou o polovinu vánočního příspěvku.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme