Sponzorujme lidem dovolenou v Řecku, navrhují dva němečtí poslanci

Příspěvek až 500 eur na dovolenou u Egejského moře. Tak vypadá nový návrh pomoci zadluženému Řecku, který představila v německém Bundestagu dvojice poslanců za pravicovou CDU. Řešení by prý bylo spravedlivější, protože by bylo výhodné jak pro Řecko, tak i pro samotné Němce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dovolená. Řecko, ostrov Kos

Dovolená. Řecko, ostrov Kos | Foto: David Kubíček

Německo už poslalo na pomoc vysoce zadluženému Řecku několik desítek miliard eur. Pokud Řecko svou dluhovou krizi nezvládne a zbankrotuje, neuvidí z toho německý daňový poplatník ani cent.

Podle dvojice poslanců z pravicové CDU, Axela Fishera a Rudigera Kruse, to není spravedlivé. Zamysleli se a přišli na způsob, jak Řecku pomoci tak, aby z toho měl užitek i obyčejný německý občan.

Přehrát

00:00 / 00:00

Němečtí poslanci přišli s kuriozním návrhem, jak pomoci Řecku s dluhy. Podrobnosti přinesl redaktor Českého rozhlasu Pavel Polák

Návrh, který předložili v Bundestagu, je novátorský ve všech ohledech. Vychází z toho, že Řecko potřebuje peníze a to, co tradičně plní řeckou státní kasu, je právě turistický ruch.

Konkrétně navrhují přispívat lidem na dovolenou v Řecku až 500 eur (v přepočtu asi 14 000 korun). Nutným předpokladem pro to, aby lidé mohli čerpat příspěvek, by bylo doložení účtenek s daňovým číslem a platby provedené kreditní kartou. Platby v hotovosti by nebylo možné uznat. Nabízejí příliš prostoru pro daňovou akrobacii.

Provokativní návrh dvojice poslanců za CDU nemá příliš velkou šanci na úspěch. Obsahuje velké množství faktických problémů. Mezi hlavní slabiny návrhu patří to, že by sponzorovaná dovolená podporovala jen jedno odvětví a zdaleka ne všichni Řekové působí v turistickém ruchu.

Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme