Spor Hyundai s dealery pokračuje. Automobilka chce po každém odškodné 31 milionů

Spor mezi dovozcem automobilů Hyundai a některými českými dealery pokračuje. Společnost Hyundai Motor Czech poslala osmi z nich dopis, kde po nich žádá stovky milionu korun za kolektivní bojkot, upozornila Mladá fronta Dnes.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Logo Hyundai

Logo Hyundai | Zdroj: Reuters

Automobilka poslala osmi prodejcům předžalobní výzvu o náhradu újmy. Po každém z nich chce téměř 31 milionu korun. Vedení společnosti se k celé události vyjádřilo pouze písemně.

V tiskové zprávě se píše: „V předžalobní výzvě se uvádí, že členové spolku bývalých dealerů porušili pravidla hospodářské soutěže tím, že se společně dohodli na tom, že přestanou odebírat a prodávat vozidla Hyundai a chtěli jednostranně prosadit své obchodní zájmy na úkor Hyundai.“ Pokud prodejci částku nezaplatí, chce firma podávat žalobu.

Některým dealerům se před třemi lety nelíbily vysoko nastavené prodejní cíle od Hyundai, které byly podle nich nereálné. Proto automobilce vypověděli smlouvu. Loni se prodejců zastal i Rozhodčí soud při Hospodářské a Agrární komoře, který rozhodl, že práva dealerů porušila Hyundai a odstoupení od smlouvy bylo legální.

Dovozce aut Hyundai prohrál soud s dealery. Hrozí, že jim bude platit miliony

Číst článek

Podle právníka Michala Bieleckiho může každý u soudu uplatňovat, co chce. V případě Hyundai Motor Czech si ale myslí, že se žalobou proti dealerům nemají moc velkou šanci na úspěch. „Dost bych o tom pochyboval, zvláště když mají rozhodnutí, že ukončení smluv, je v pořádku. Nemyslím si, že to má velkou šanci na úspěch," tvrdí.

Ve vítězství v případném sporu s Huyndai věří také právní zástupce dealerů Andrej Vacík. Ten Radiožurnálu řekl, že nároky Hyundai Motor Czech jsou nereálné.

Jeden z prodejců Bohumil Boura byl z dopisu velmi rozhořčen. Tvrdí, že dovozce vozidel zneužívá svého dominantního postavení. „Je to skutečně zneužití absolutně všeho, včetně toho nejzákladnějšího, což je zneužití dominantní postavení velké korporace proti malým dealerům, malým českým podnikatelům,“ tvrdí Boura.

Rozhodčí soud při Hospodářské a Agrární komoře teď naopak posuzuje výši škody, která by pak měla být prodejcům ze strany Hyundai Motor Czech uhrazena. Podle právního zástupce dealerů se jedná o 57 milionů korun.

Luděk Hubáček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme