Spor o ceny pozemků v Praze pokračuje

Až u soudů může skončit spor o cenu pozemků pod družstevními domy v Praze. Místy až čtyřtisícové částky za metr čtvereční v domech, které stojí na obecní půdě, nikdo platit nechce. Navíc když státní pozemky pod domy byly do majetku družstev převedeny bezplatně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

panelový dům

panelový dům | Foto: Jan Rosenauer

Praha stanovila cenu parcel podle cenové mapy, která určuje průměrně 2000 korun za metr čtvereční, místy ale i dvojnásobek. Stát přitom podle zákona převedl pozemky pod družstevními domy do majetku družstev bezplatně a v dalších menších městech se většinou zastupitelé s družstvy dohodli na přijatelných cenách - to potvrzuje i Miroslava Kopová z brněnského bytového družstva Nový domov. "Tento problém neřešíme, magistrát města Brna rozhodl o jednotné ceně 100 korun za metr čtvereční zastavěné plochy pod bytovými domy ve vlastnictví družstva."

Vedení Svazu bytových družstev věří, že podobný stav se podaří zajistit i v Praze. "Zastupitelé jsou jistě moudří a vědí, že toto je nespravedlivé, že to je tvrdý dopad a budou hledat tu hranici, aby vyhověli našim členům. My bychom přivítali, kdyby ta sleva byla 60 - 70 procent," říká předseda svazu Ivan Přikryl. Věří přitom, že kompromisu se podaří dosáhnout do konce května, aby celá záležitost nemusela končit u soudů. "Pakliže je to 2000 nebo 4000 korun, tak začínáte přemýšlet," dodává Ivan Přikryl.

Marika Táborská, Michal Fila Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme