Spor o výnosný bankovní konkurz pokračuje

Odvolaná správkyně zkrachovalé Union banky Michaela Huserová se dnes obrátila na Nejvyšší soud. Pokračuje tak spor o průběh jednoho z nejvýnosnějších bankovních konkurzů u nás. Mezi věřitele už byly rozděleny tři miliardy korun a spekuluje se o možném boji mezi konkurzními správci o výhodnou zakázku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Union banka

Union banka | Foto: František Tichý | Zdroj: Český rozhlas

Vrchní soud v Olomouci Huserovou odvolal kvůli tomu, že prodávala majetek, který nebyl založen v konkurzním spise. Odvolaná správkyně se brání a tvrdí, že jde o formalitu a výklad soudu nemá podle ní oporu v zákoně. Potvrdila, že o všech prodejích věděl jak věřitelský výbor, tak i konkurzní soud.

"Já jsem svým rozhodováním nebo činností nezpůsobila žádnou škodu a neporušila jsem žádné zákonem stanovené povinnosti správce. Mne se to dotýká profesně a cítím, že rozhodnutí, kterým jsem byla odvolána z funkce správce, bylo příliš tvrdé ve vazbě na to, co jsem měla údajně způsobit tím, že jsem nezaložila soupis konkurzní podstaty do spisu soudu," brání se Huserová.

Její právníci rovněž připravují ústavní stížnost. Podle místopředsedy ostravského krajského soudu Rostislava Krhuta a mluvčí Vrchního soudu v Olomouci Petr Angyalossy ale dovolání v takovém případě zákon nepřipouští.

"Jediné, co mohla paní Huserová podat, mohla být ústavní stížnost, případně žaloba pro zmatečnost. Ta může být podána například tehdy, pokud by se zjistilo, že například v naší věci rozhodoval soudce, který byl vyloučen z rozhodování v této věci. Ale v našem případě to nepřipadá v úvahu," řekl Angyalossy ČTK. Podle něj nepřípustnost dovolání vyplývá už poučení rozhodnutí olomouckého vrchního soudu.

Konkurz Union banky je zatím pro věřitele nejvýnosnějším bankovním konkurzem v Česku. Banka už vyplatila 75.000 klientům 20 procent jejich pohledávek, a rozdělila tak mezi ně tři miliardy korun. Výnos z konkurzu by měl být podle předběžných odhadů asi 34 procent, průměrný výnos z konkurzů v Česku je tři až pět procent.

ČTK, Martin Knitl, František Tichý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme