Spoření na důchody má být dobrovolné, sazba DPH jen jedna

Koalice se dnes dohodla na podobě důchodové reformy. Lidé mladší pětatřiceti let budou moct od roku 2013 dobrovolně převést tři procenta ze svého sociálního pojištění na individuální účty u penzijních společností. Ale pouze tehdy, pokud si přidají i ze svého. Koalice se zároveň shodla na sjednocení sazby daně z přidané hodnoty (DPH) na 20 procent.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Důchodci

Důchodci | Foto: stock exchange

Rozhodnutí o důchodovém připojištění bude nevratné. Ze systému nebude možné vystoupit, ani do něj vstoupit později než v den 35. narozenin. V průběhu spoření budou individuální úspory předmětem dědického řízení.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek v pořadu Stalo se dnes.

„Naspořená částka bude převedena na důchodový účet dědice. V případě, že ten, kdo spoří, si tyto peníze převede v době výplaty na životní pojištění, tak se to samozřejmě bude řídit zásadami životního pojištění. Pokud zvolí rentu vyplácenou po určité období, tak renta bude vyplácena po určité období. A pokud ji nevyčerpá, opět bude převedena na dědice,“ řekl ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek z TOP 09.

Dobrovolný důchodový systém prosazovala zejména ODS. Ministr práce a sociálních věcí chtěl naopak povinné odvody ve výši tří procent z příjmů občanů do penzijních fondů. „Z mého pohledu je vhodnější povinný způsob spoření v kapitálovém pilíři. Nicméně stanovisko ODS otevírá možnost dokončit jednání uvnitř koalice a zahájit jednání jak s politickou opozicí, tak se sociálními partnery,“ uvedl v lednu Drábek.

Jednotná DPH 20 procent

Výpadek příjmů na sociální pojištění mají pokrýt výnosy ze sjednocené sazby DPH. Ta by měla být podle koalice 20 procent. Z DPH by měl stát získat zhruba 57 nebo 58 miliard ročně. Jednotná sazba DPH by se však neměla vztahovat na základní potraviny, jako jsou mléko, brambory, chléb, ryby, zelenina, potraviny pro diabetiky či pro bezlepkovou dietu.

„Ve snížené sazbě budou pouze vyjmenované základní potraviny. Zároveň se dohodla příslušná kompenzační opatření, která mají být výrazně prorodinná. To znamená výrazné zvýšení odpočitatelné slevy na dani u dítěte, včetně daňového bonusu,“ dodal ministr práce a sociálních věcí Drábek.

Návrh reformy předloží Drábek vládě ve středu 23. února. Důchodová reforma musí být podle něj přijata celospolečenským konsensem. Úřadující šéf sociální demokracie Bohuslav Sobotka proto předpokládá, že o konečné podobě důchodové reformy bude vláda jednat také s opozicí.

Alice Kottová, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme