Spořitelna kvůli podvodům u bankomatů blokuje karty

Na tisícovku platebních karet svých klientů zablokovala Česká spořitelna. Podle mluvčí banky Věry Čarné se tak stalo z bezpečnostních důvodů v souvislosti s nedávnými podvody u bankomatů České spořitelny. Spořitelna zdarma vydá postiženým klientům karty nové.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

bankomat

bankomat | Foto: Jan Rosenauer

"O zablokování karty klienta samozřejmě písemně nebo telefonicky informujeme," uvedla mluvčí. V případě, že v důsledku nelegálního kopírování platebních karet došlo k neoprávněným výběrům peněz, spořitelna podle Čarné klientům peníze vrátí.

Česká spořitelna v minulých týdnech zaznamenala pokusy o podvody ve svých bankomatech prostřednictvím takzvaného skimmingu, tedy kopírování karet. Banka uvědomila policii a spolupracuje s ní na odhalení pachatelů. Ti na několik pražských bankomatů nainstalovali nelegální zařízení, které může okopírovat data na magnetickém proužku karty.

Podvodníci přitom odpozorují PIN prostřednictvím miniaturní kamery nebo dalekohledu. Následně by se mohli s použitím zhotoveného padělku karty dostat k penězům klienta.

Minulý pátek policisté zadrželi pětatřicetiletého cizince, který se zařízení na čtení karet pokusil nainstalovat do bankomatu v metru Dejvická. Na místě byla nalezena i miniaturní kamera. Muž skončil ve vazbě.

Marika Táborská, David Vandrovec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme