Spořitelna nedodržela slib studentům

Desetitisícová prémie je jádrem sporu mezi vysokoškoláky a Českou spořitelnou. Zmíněnou částku totiž měli studenti dostat v rámci konta Sporostudent za absolvování školy s vyznamenáním - banka jim ale na začátku roku oznámila, že prémii snižuje na tisícovku. Vysokoškolákům, kteří chtějí v krajním případě spořitelnu žalovat, teď pomáhá Sdružení obrany spotřebitelů. Podle něho spořitelna snížením prémie porušila veřejný příslib, který studentům dala, a tím i zákon.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny, česká měna

Koruny, česká měna | Foto: Jan Rosenauer

Jana Luhanová ze sdružení důrazňuje, že banka mohla prémii snížit až při uzavírání nových smluv. "Není to možné pro smlouvy, které již byly uzavřeny. Studenti uzavírali smouvy s tím, že počítali s výší prémie ve výši 10 tisíc korun. Takže pokud Spořitelna chtěla přistoupit k tomuto kroku, mohla to udělat, ale až pro nově uzavřené smlouvy."

Banka se brání, že ve smlouvě byla sice zmínka o mimořádné prémii, ne už konkrétní částka. Také argumentuje tím, že letáky, které prémii slibovaly, byly pouze informativní a časově omezené. Podle Věry Čarné z tiskového odboru České spořitelny proto banka studenty neoklamala. "My jsme pak všechny letáky v polovině roku 2001 aktualizovali a už zmínky o konkrétních parametrech produktů se do letáků nedávaly, protože tyto parametry v průběhu času podléhají změnám."

Markéta Kaclová, Viktorie Hošková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme