Sporná pohledávka za ČSOB vydražena za 104 miliony korun

Ve veřejné aukci byla vydražena údajně největší pohledávka v Česku. Za 104 miliony korun získal 40miliardový závazek ČSOB zatím neznámý dražitel, hovořící slovensky. Prozradil jen to, že nezastupuje stát. Dražba se konala přesto, že dlužník existenci tohoto závazku zpochybňuje.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

IPB

IPB | Foto: Jan Rosenauer

Dražit se začínalo na 76 milionech korun, přihazovalo se po dvou milionech a k výsledné částce 104 miliony korun se tak licitátor dostal po čtvrt hodině. Vítězný dražitel s pořadovým číslem 1 mluví slovensky a jak prozradil, nezastupuje stát - v úvahu tedy přicházejí velké slovenské společnosti jako J&T nebo Penta.

Zda získal skutečně 40miliardovou pohledávku za ČSOB, je však otázka. Veřejnou dražbu nařídila správkyně konkurzní podstaty IPB kvůli tomu, že Československá obchodní banka získala po zásahu státu tuto firmu za jednu korunu. Nomura jako bývalý vlastník IPB ale nechala odhadnout tehdejší hodnotu této banky na 40 miliard korun.

Rozdílem těchto dvou částek byla tedy oceněna dnes dražená pohledávka za ČSOB. O její existenci se ale vede spor v arbitráži před Mezinárodní obchodní komorou.

Účastníků dražby bylo celkem sedm. ČSOB ani bývalý akcionář IPB, japonská banka Nomura, se dražby přímo nezúčastnily. Česko-slovenská finanční skupina Penta a slovenská finanční skupina J&T na dotaz ČTK koupi pohledávky nepotvrdily.

Lenka Šumová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme