Sporten chce koupit Elan, aby rozšířil své podnikání. Lyže už si Češi nekupují

Lidé stále častěji dávají přednost půjčení lyží, než aby si je přímo koupili, a výrobcům výrazně ubývá zakázek. Je mezi nimi i Sporten, nejstarší česká firma, která lyže vyrábí. Plánuje proto rozšířit své podnikání i na jiné výrobky a za tímto účelem chce koupit slavnou lyžařskou značku Elan, kterou vlastní slovinský stát.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ján Hudák v showroomu továrny  Sporten

Ján Hudák v showroomu továrny Sporten | Foto: Tamara Pecková

Pokud by ji Sporten nakonec získal, mohl by vyrábět součástky pro výrobu jachet a větrných elektráren, na které se Elan v posledních letech soustředil kvůli propadu prodeje lyží na trhu.

Slovinský Elan je ale mnohonásobně větší značka než český Sporten. Přesto existují minimálně dva důvody, které naznačují, že si to Sporten může dovolit.

Jednak by díky dobré finanční kondici mohl relativně snadno získat půjčku od banky. Posledních pět let byl vždy v zisku a v roce 2013 vydělal 13 milionů korun.

Druhým důvodem je fakt, že hlavní akcionář Sportenu Grzegorz Hóta bude mít dostatek peněz, které získá plánovaným prodejem svého podílu v Pivovarech Lobkowicz.

Firemní automobil před továrnou Elanu | Foto: Martin Dorazín

Elan je naopak od roku 2013 ve ztrátě. Utržil 53 milionů eur, což je zhruba 1,5 miliardy korun. Přitom ještě před pěti lety byla firma zhruba na dvojnásobku.

Firma má problémy od té doby, co Evropská komise rozhodla, že nesplacená půjčka Elanu od slovinské vlády byla nedovolenou veřejnou podporou. Přikázala půjčku vrátit, jenže firma na vrácení už nemá peníze, a proto ji chce vláda prodat.

Sporten ale není jediný zájemce o koupi Elanu. Zajímá se o ni ještě slovinská firma Boba, která podniká s dětskými nosítky a šátky.

Simona Bartošová, Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme