Sportka má konkurenci. Rozbíhá se nová číselná loterie Tipšestka

Po desítky let bylo v tuzemsku synonymem pro číselnou loterii slovo Sportka. Hra provozovaná společností Sazka ale bude mít ode dneška konkurenci. Sázková kancelář Tipsport spustí Tipšestku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Loterie, sázky

Loterie, sázky | Foto: Comstock Images

Původně se nová loterie měla jmenovat Tipsportca, ale laické i odborné veřejnosti to až příliš připomínalo původní Sportku a společnost Sazka uspěla u soudu se stížností na porušování práv k ochranným známkám.

„Na jedné straně je to velká komplikace, že se musí měnit název a také celá marketingová komunikace. Na druhou stranu se o tom hodně mluví, takže povědomí o značce přirozeným způsobem narůstá,“ řekl k tomu v Ozvěnách dne Marek Herman z Asociace provozovatelů kurzových sázek.

Přehrát

00:00 / 00:00

O možnostech nové číselné loterie jsme v Ozvěnách dne hovořili s Markem Hermanem z Asociace provozovatelů kurzových sázek.

Podle něj má nová číselná loterie šanci na úspěch. „Sazka, jako rytíř na koni, který máchal mečem, je pryč. Byl na kolenou, možná se teď postavil, ale prostor na trhu tady určitě je. Proto se ozývají další firmy a konkurenční boj narůstá. Ten, kdo teď zaváhá, nebude mít za nějakou dobu šanci,“ uvedl.

Jedním z klíčových pilířů jsou podle něj kvalitní místa. „Sazka má 6.000 prodejních míst, což je obrovská výhoda a má také velkou tradici. Například Tipsport, který je na trhu 20 let, má tisíc poboček a jsou to stejně jako u Fortuny kvalitní pobočky. A 20 procent poboček způsobuje 80 procent byznysu. Takže co se týká prodejných míst, výhoda je srovnatelná,“ vysvětlil.

Na českém trhu může fungovat několik číselných loterií

Číselnou loterii chtějí spustit i další firmy - Fortuna, Chance a Synot Tip. Marek Herman v souvislosti s otázkou, zda může na českém trhu vedle sebe fungovat pět číselných loterií, upozornil, že všechny zmiňované společnosti dělají číselné loterie jako ‘takovou přidruženou výrobu‘.

„Myslím, že místa na trhu jsou pro dva giganty, kteří můžou mít 30 či 40 procent a myslím, že se mohou slušně uživit i další firmy, takže ten prostor tady prostě je,“ uvedl. Doplnil, že v ČR se v číselných loteriích prosází kolem 7 miliard korun a může se to podle něj lehce zvyšovat.

Tipsport může získat maximálně 5 nebo 6 procent na trhu

Podle Miroslava Motejlka, provozovatele serveru motejlek.com, ale Tipsport v oblasti číselných loterii nemá příliš šanci uspět. Může podle něj získat maximálně zhruba 5 nebo šest procent na trhu.

„Lidé, kteří sázejí loterie, nebudou tolik chodit do sběren Tipsportu. Jsou zvyklí na konzervativnější prostředí, které nabízely například pošty či trafiky, třeba ve velkých nákupních centrech. Kdežto provozovny Tipsportu jsou často v hospodách nevalné úrovně a podobně,“ vysvětlil na Rádiu Česko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci na trhu číselných loterii jsme na Rádiu Česko rozebrali s Miroslavem Motejlkem, provozovatelem serveru motejlek.com.

Mnohem lépe má podle něj projekt připravený Fortuna. „Bude asi tisícovce míst, která měla v minulosti Sazka. Oni dobře vědí, kde se nejvíce sázelo a tato místa budou mít obsazená,“ uvedl.

Dodal, že pokud se Sazka zmátoží, bude lídrem trhu ona. „V současné době je Sazka na nějakých 15 procentech toho, co vybírala v minulosti. A myslím, že do dvou let se může dostat zhruba na polovinu,“ řekl.

Ondřej Černý, bre, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme