Sportovci žijí v bublině a mohou přijít o peníze, varuje Martin Lébl. Bývalý volejbalista radí, jak na finance

Sportovci si mohou žít na vysoké noze, pokud k tomu stíhají plnit své povinnosti, když se jim daří a dokud mají pravidelné a vysoké příjmy. Jakmile ale ukončí aktivní kariéru, mohou se dostat do finančních potíží, případně nevědí, jak se vůbec živit dál. Rady, jak se vyrovnat životem po sportu, dnes dostanou na fóru Duální kariéry, které pro ně pořádá Český olympijský výbor. Bývalý úspěšný volejbalista Martin Lébl jim radí, jak na finance.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Lébl

Martin Lébl | Foto: Fotobanka Profimedia

Sám jste hrál volejbal na špičkové úrovni. Celkem 15 let v zahraničí, například za nejlepší italské kluby. Byl jste ale vy sám připravený na život po sportovní kariéře?

Měl jsem velké štěstí na rodiče. Otec mi od mládí vštěpoval, že kariéra nebude trvat věčně a je třeba si šetřit na horší časy, jak to dělají „normální lidé“. Byl jsem na to připravený dobře díky výchově z rodiny.

Přehrát

00:00 / 00:00

Martin Lébl varuje: Sportovce mohou kvůli podvodníkům přijít o peníze. Sám volejbalista spořil už během kariéry

Je to ta největší chyba, že sportovci během kariéry neuvažují, co bude pak?

Je to jedna z těch největších chyb. Druhá je, že profesionální sportovci od 13 či 14 let žijí v bublině, že se o ně každý stará. Reálný život je míjí, jako by jeli ve vlaku. Proto jsou častým terčem lidí, kteří nemají nejlepší úmysly.

Sportovci na to nejsou připravení, a tak přichází o velké částky v nějakých pochybných podnikatelských nebo developerských projektech.

O co hlavně by se měl sportovec starat v době, kdy si ještě vydělává a konec kariéry se mu zdá daleko?

Sportovec by si především uvědomit, že kariéra i nejlepších sportovců končí kolem 35 let. A potom je dalších 40 let aktivního života, kdy musí něco dělat. Nejde jen o peníze, ale také o to, co bude dělat, co by ho zajímalo a jaké má vlohy.

Měl by se na to připravovat i během své kariéry, i když je to těžké, protože sport vám bere 100 procent času.

Jakýkoliv poradce, zvlášť ten ve finanční oblasti, nutně potřebuje dobré znalosti. Nasbíral jste je z vlastních zkušeností, nebo i podpořil formálním vzděláním?

Mám formální vzdělání, které vyžadují předpisy ČNB a registraci ČNB. 15 let jsem žil venku a viděl jsem spoustu sportovců, jak na tohle doplatili. Mám silnou potřebu tohle předávat dál, protože sportovec se odmala věnuje sportu, rodiče ho tlačí a často zapomínají na ekonomickou stránku věci.

Jiří Chum, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme