Spory o délku pracovní doby v EU zatím nekončí

Evropský parlament a členské státy Unie se stále rozcházejí v otázce maximální délky pracovní doby. První kolo dohodovacího řízení o kompromisním znění nové směrnice skončilo neúspěchem. Evropský parlament trvá na postupném zrušení všech výjimek z 48hodinové týdenní pracovní doby. Rada ministrů členských zemí je chce ale zachovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zaměstnanci

zaměstnanci | Foto: Jan Rosenauer

Hlavní rozpory trvají mezi radou a parlamentem v otázce tzv. opt -outů. Tedy výjimek z pravidla, že týdenní doba práce nesmí přesáhnout 48 hodin. Podle parlamentu by se měly výjimky do tří let od účinnosti směrnice zrušit. Některé státy je ale chtějí zachovat. Patří mezi ně i Česko.

Rozdílná stanoviska mají parlament a rada také na započítávání takzvané neaktivní pohotovosti zaměstnance do pracovní doby. Podle Rady ministrů to je vlastně doba odpočinku, pokud si zaměstnavatel zaměstnance nezavolá k výkonu práce. Na hledání kompromisu mají rada a parlament ještě 8 týdnů. Poslední zasedání parlamentu před volbami je na počátku května.

"Jsme tady opravdu v časovém presu," řekla místopředsedkyně parlamentu Mechtild Rotheová. Pokud se europoslanci s členskými státy na kompromisním znění směrnice nedohodnou, bude muset Evropská komise připravit zcela nový návrh předpisu o pracovní době.

Pavel Novák, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme