Spory o Novu ukončil obchod PPF s CME

Spory kolem Novy skončily. Skupina PPF koupila od společnosti CME její podíl v bývalé servisní organizace televize České nezávislé televizní společnosti. Zaplatila za něj téměř půl druhé miliardy korun. Celou sumu uhradí v několika splátkách nejpozději do poloviny července 2005. PPF ovládá spolu s MEF Holdingem firmy kolem komerční stanice Nova, včetně držitele vysílací licence CET 21.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

studio TV Nova

studio TV Nova | Foto: TV NOVA

Uzavření dohody potvrdil Radiožurnálu mluvčí PPF Ivan Lackovič. "Tato transakce je součástí série kroku, které PPF zahájila po svém loňském vstupu do televize Nova. Jejím cílem je stabilizovat situaci a v neposlední řadě rovnou vyřešit spory, které jsou mezi společností CET 21 a ČNTS," řekl Lackovič.

Podle Lackoviče je součástí smlouvy také závazek, že pokud bude společnost PPF prodávat svůj padesátiprocentní obchodní podíl v CET 21, nabídne je právě CME. Naopak CME slíbila, že nebude konkurovat v televizním podnikání firmám spojeným s Novou po dobu dvou let.

Jak dodává šéf CME Fred Klinkhammer, PPF odkoupila nejen majetek společnosti ČNTS, ale také veškeré současné i budoucí nároky pocházející ze soudních a arbitrážních sporů. "Pro CME to znamená, že příští rok nebudeme v Česku působit a necháme PPF ať se vynasnaží. Doufáme, že jednou se do České republiky vrátíme buď jako držitel nové licence, nebo licence původní, ale teď jsme ustoupili do ústraní, aby se celá věc vyřešila mezi Čechy," uvedl.

PPF vstoupila do televize Nova loni v létě a získala v ní padesátiprocentní podíl. Vlastnická struktura televize ale dosud není zcela přehledná a je opředena několika spory. PPF by nyní měla mít v televizi těsnou nadpoloviční většinu.

Spor o televizi Nova se rozhořel v roce 1999, když se CET 21 pod tehdejším vedením Vladimíra Železného rozešla se svou servisní firmou ČNTS vlastněnou z většiny firmou CME. Ta poté iniciovala několik soudních sporů a arbitráží. Snažila se tak dokázat neplatnost odstoupení od servisní smlouvy firmou CET 21. Česká republika v důsledku sporu o Novu musela CME v květnu zaplatit 10,7 miliardy korun. Rozhodli o tom arbitři, podle nichž stát neochránil investici CME do Novy.

Nedávno CME spolu s ČNTS ohlásily úmysl iniciovat další, vídeňskou arbitráž, tentokrát s CET 21 o ušlé zisky. CME slibovala, že pokud arbitráž s CET 21 vyhraje, část peněz českému státu vrátí. Vzhledem k dnešní dohodě CME s PPF se ale vídeňská arbitráž neuskuteční.

Jitka Hanžlová, Martin Hromádka, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme