Švédská streamovací služba Spotify chce na burzu, ráda by od investorů získala miliardu dolarů

Přední světová služba pro streamování hudby Spotify podala žádost o nabídku akcií na akciové burze v New Yorku. Informovala o tom americká Komise pro cenné papíry a burzy. Nabídka Spotify by mohla být jednou z největších nabídek technologických firem na burze v letošním roce.

Tento článek je více než rok starý.

New York Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Newyorská burza NYSE.

Ilustrační foto. | Foto: Brendan McDermid | Zdroj: Reuters

Spotify chce získat z primární nabídky jednu miliardu USD (20,8 miliardy Kč). Tento údaj se může změnit podle případného zájmu investorů. Celý proces by měl být dokončen na počátku jara, uvedla agentura AP. 

Spotify požádal o tzv. přímou kotaci, což je neobvyklý způsob primární nabídky akcií, který nezahrnuje běžný postup.

Spotify tak bude moci nabídnou akcie, aniž by musela navýšit nový kapitál, a nemusí si najímat banku či makléřskou firmu, aby uskutečnily tradiční proces upisování nabídky.

Na Spotify míří žaloba za 34 miliard. Společnost měla nabízet skladby bez licence

Číst článek

Švédská společnost zahájila činnost v roce 2008 a patří mezi největší hráče na trhu. Jejími hlavními konkurenty jsou Apple a Amazon. Podle prohlášení pro burzu má 71 milionů prémiových, tedy platících předplatitelů a 159 milionů aktivních uživatelů měsíčně.

Firma působí ve více než 60 zemích. Její příjmy loni stouply na 4,09 miliardy eur (104 miliardy Kč) z 2,95 miliardy v roce 2016. Provozní ztráta se však prohloubila na 378 milionů eur z 349 milionů eur, napsala agentura Reuters.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme