Spotřeba květin v České republice neustále roste

Češi stále víc utrácejí za květiny. Zatímco v roce 1994 za ně každý vydal v průměru 300 korun, vloni už skoro třikrát tolik. Kromě toho, že se dováží čím dál víc rostlin ze zahraničí, doslova z popela se zvedá i tuzemská produkce. Podle informací agrární komory je to jeden z mála zemědělských oborů, který roste.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Květinářství

Květinářství | Foto: Jana Šustová | Zdroj: Český rozhlas

Tajemník Asociace zahradnických společenstev Jiří Dusbaba ale upozorňuje na to, že domácí produkce nepokrývá řezané květiny, které se většinou dovážejí. Jiná situace ale je u květin záhonových a hrnkových, zejména pak například u balkónových květin, kde je právě domácí produkce na vzestupu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tajemník Asociace zahradnických společenstev Jiří Dusbaba v pořadu Stalo se dnes.

Na začátku devadesátých let mnohá velká zahradnictví zkrachovala pod tlakem dovezených květin hlavně z Nizozemska a Izraele. Uživit se často nedokázali ani drobní producenti. Přesto se tento trend podařilo změnit.

„Významným faktorem bylo, že jsme měli na vysoké úrovni zahradnické vzdělávání a že jsme měli kvalitní zahradnický výzkum. To jsou dvě oblasti, které napomohly tomu, že lidé byli dobře informováni o tom, co se děje v zahraničí a jak by bylo dobré trh podchytit,“ poznamenal Dusbaba.

Na stále vyšší úrovni je podle něj také aranžování květin. Svědčí o tom fakt, že Český svaz květinářů a floristů vyhrál společně s městem Havířovem pořádání 17. Evropského mistrovství ve floristice. „Je to opravdu velice významnou akcí, která má v současné době možná i větší zvuk v zahraničí než v České republice,“ uzavřel Dusbaba.

Veronika Sedláčková, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme