Označení energetické náročnosti elektrospotřebičů se od března mění. Zůstávají písmena, mizí znaménka

Pračky, televize nebo taky lednice musí mít od pondělí 1. března nové energetické štítky. Vyžaduje to Evropská komise. Na barevných kartičkách u domácích spotřebičů tak bude namísto deseti energetických tříd už jen sedm. Zákazníci se budou nově orientovat podle škály písmen A až G. Úplně tak zmizí skupiny spotřebičů se znaménkém +, které označovalo ty nejúspornější výrobky.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Televize, ovladač, televizní ovladač (ilustrační foto)

Na nálepkách se objeví třeba i nové piktogramy - u televizí je uvedena například velikost úhlopříčky | Foto: Alehandra13 | Zdroj: Pixabay | CC0 1.0,©

Energetickými štítky se lidé řídí už bezmála třicet let. Teď se mění nejenom podoba barevných nálepek, ale i jejich značení. Jak připomíná televizní propagační kampaň.

Přehrát

00:00 / 00:00

Označení tříd elektrospotřebičů se od března mění. Poslechněte si reportáž Zuzany Švejdové

„Připravme se na změnu energetických štítků. Zůstane jen jedna třída A a stupnice bude pokračovat až do písmene G. Novinkou je i QR kód - ten po jeho sejmutí telefonem zobrazí informace z evropské databáze EPREL, které usnadní spotřebiteli rozhodování o koupi,“ vysvětluje kampaň.

Na nálepkách se objeví třeba i nové piktogramy s informací o hlučnosti nebo třeba spotřebě vody na prací cyklus. U televizí je pak uvedena například velikost úhlopříčky. Pro zákazníky mají být štítky srozumitelnější než dřív.

„Jak se začali přidávat v kategorii A další pluska, štítek se stával pro některé zákazníky velmi nesrozumitelný. Proto dojde k úpravě, aby byly daleko přehlednější,“ říká náměstek sekce energetiky ministerstva průmyslu a obchodu René Neděla.

Místo pro nové technologie

Při nákupu domácích spotřebičů štítky ovlivňují rozhodnutí u více než 80 procent lidí. V obchodech jsou nejžádanější ty nejúspornější spotřebiče.

„Zákazníci dnes vybírají spotřebiče s co nejúspornější energetickou třídou. Nejraději volí spotřebiče třídy A +++. Tedy ty, které se podle nového značení posunou do energetické třídy zhruba C nebo D. To ale neznamená, že se mění jejich účinnost. Pouze se v zápise posunou tak, aby s ohledem na neustálý technologický vývoj vznikl do budoucna prostor pro ještě úspornější produkty,“ doplňuje mluvčí společnosti Datart Eva Kočicová.

Průzkum domácích rozpočtů Čechů: hlídají si spotřebu vody a elektřiny, naopak nešetří na dopravě

Číst článek

Do třídy A se tak dostanou jen ty nejmodernější a inovativní spotřebiče. Výrobci tak budou víc motivováni k jejich vývoji. Podle ředitele společnosti SEVEn Juraje Krivošíka jsou totiž rozdíly v úspoře mezi jednotlivými třídami spotřebičů výrazné. Správným výběrem zboží tak lidé můžou podle něj za energie ušetřit tisíce korun.

„Rozdíly jsou v řádu desítek procent. Může se to lišit i u konkrétních modelů, případně podkategorií. Jsou to rozdíly několika tisíc korun v průběhu životnosti výrobku. Obecně ty úspory jsou nejvyšší u sušiček prádla, protože to jsou energeticky nejnáročnější spotřebiče,“ uvedl Krivošík.

Přechodné období

Některé elektrospotřebiče ale nový štítek mít od března nemusí - třeba klimatizace, odsavače par nebo bubnové sušičky. Podle generálního ředitele Sdružení evropských výrobců domácích spotřebičů Radka Hacaperky bude navíc ještě pár měsíců v prodeji i naskladněné zboží se starými nálepkami.

„Stále se mohou objevovat výrobky se starými energetickými štítky, které obchodníci nestihnou doprodat. Tyto výrobky se na pultech obchodů a při prodeji na internetových obchodech mohou prodávat do konce listopadu letošního roku,“ dodává Hacaperka.

Od začátku letošního září se pak nové štítky objeví taky na světelných zdrojích - tedy třeba u zářivek.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme