Spotřebitel chce víc informací na etiketách potravin. Legislativa EU tomu brání

Dopátrat se toho, kdo vlastně vyrobil potraviny, které kupujeme v obchodě, je často nemožné. Na balených potravinách totiž musí být ze zákona uveden jen jeden z údajů: buď výrobce, nebo dovozce, nebo balírna.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nakupování (ilustrační foto)

Nakupování (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

V dohledné době by se to mohlo změnit, zejména díky soustavnému tlaku spotřebitelů:

Přehrát

00:00 / 00:00

O značení potravin se zajímala Zuzana Vlčková

„Zajímá mě, jaký je to výrobce,“ říká muž. „Máme malé dítě a nechci mu dávat žádnou chemii,“ doplňuje mladá žena. „Některým republikám důvěřuji, jiným ne.“

Informaci o výrobci společně se základními údaji o složení výrobku by na obaly potravin rád prosadil ministr zemědělství Miroslav Toman:

„V Rakousku, Německu a podobných zemích od nás na západ je to upraveno různými způsoby. V každém případě se tam prosazují výrobci, to znamená jméno výrobce, země původu,“ řekl ministr zemědělství České televizi.

Proti označování výrobků zemí původu je ale v unii velký protitlak a národní legislativy s touto snahou už několikrát narazily, plošná nařízení tohoto typu pak musely zrušit.

Česká Potravinářská komora se proto snaží prosadit alespoň povinné označování výrobce, tím by se sekundárně na obaly dostala i informace o původu potravin.

„Doufáme, že bude obsaženo v novele zákona o potravinách. Sice ze strany ministerstva tam tento požadavek zapracován nebyl, protože misterství jako orgán státní správa těžko může jít ve svých návrzích nad to, co mu Evropská unie stanovuje. Ale pro nás, formou pozměňovacího návrhu to problém není. A víme, že tento návrh má v parlamentu poměrně širokou podporu,“ říká ředitel Potravinářské komory Miroslav Koberna.

Ani když se předpis o značení výrobků podaří v rámci zákona o potravinách prosadit, není vyhráno. V rámci notifikačního procesu ho muže Evropská unie z české legislativy opět vyřadit.

Maso (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Zuzana Vlčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme