Spotřebitelé poslali ERÚ tisíce připomínek k návrhu změny výpočtu ceny elektřiny

Přes 12 tisíc lidí už poslalo své námitky Energetickému regulačnímu úřadu. Nelíbí se jim plánovaná změna výpočtu konečného účtu za elektřinu. Úřad navrhuje, aby hlavním kritériem byla velikost jističe odběratele. Ekologové mají obavy z toho, že lidé ztratí motivaci k šetření elektřinou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jističe

Jističe | Foto: Jakub Říšský

Od velikosti jističe odběratele se odvíjí velikost rezervy, se kterou v síti počítá distributor. I když někdo potřebuje větší příkon elektřiny třeba na cirkulárku jen dvakrát do roka, dodavatel musí být schopen mu elektřinu poskytnout.

Tím rostou náklady přenosové sítě. Regulační úřad proto chce změnit tu část koncové ceny pro zákazníka, která se distribuce týká.

Pro mnohé domácnosti to ale znamená, aby zainvestovaly do jiného jističe. To není jednoduchá ani levná záležitost. Regulační úřad proto sbírá názory lidí a podle toho případně změnu tarifů upraví.

Energetický regulační úřad sbírá připomínky domácností už od ledna. Zatím dostal 12,5 tisíce podnětů od občanů.

Přehrát

00:00 / 00:00

O konkrétních připomínkách spotřebitelů k navrhovaným změnám cen za elektřinu mluvila Jitka Hanžlová

„Všechny podněty bereme jako součást konzultačního procesu. Pokud je tam jakákoli konkrétní informace, tak ji okamžitě vyhodnocujeme a postupně výsledky vyhodnocení zveřejňujeme na našich webových stránkách,“ popsal mluvčí úřadu Jiří Chvojka.

Často se podle Chvojky ptají lidé, kteří si v minulosti pořídili třeba v chatové nebo zahrádkářské kolonii společný přívod elektřiny a také společný transformátor.

Bojí se, že budou muset změnit jistič, což je drahé, a jejich původní investice tak bude zbytečná. Jiří Chvojka říká, že v těchto případech se s klienty dokážou domluvit a spočítat jim, co pro ně bude nejvýhodnější.

Změna výpočtu ceny elektřiny se bude týkat hlavně domácností s velkými jističi a malou spotřebou

Číst článek

Připomíná, že cílem změny je zavést spravedlivé parametry. Neměly by zvýhodňovat odběratele, kteří si mohou dovolit investice například do solárních panelů na střeše, na úkor těch, kdo si je pořídit nemohou.

„Představte si, že ještě před pěti lety všichni platili zhruba stejně. Ale v nějaké vesnici, kde je pět domů a jedna bytovka s pěti byty, tak nyní ti, co mají dům a mohli si dát na střechu fotovoltaický panel, platí zhruba o 40 až 50 procent méně než ti, kdo bydlí v panelovém domě a žádný panel na střechu si nemůžou,“ uvedl Chvojka.

Ekologové se obávají ztráty motivu k úsporám

Proti změnám výpočtu tarifů jsou ekologové. Podle nich by to vedlo k tomu, že by lidé neměli motivaci šetřit elektřinou. I oni mají své příklady z praxe. Martin Mikeska, energetický expert Hnutí Duha popisuje, co by se v případě tarifních změn také mohlo stát.

„Ten, kdo má doma náročné spotřebiče, jako jsou bazény s filtrací, klimatizace, sušičky, tak si snadno dovolí zaplatit vysoké měsíční platby. A bude spokojený s tím, že má levnější cenu elektřiny. Ale všichni ti, kteří elektřinou šetří, tak na to doplatí a elektřina jim zdraží.“

Úsporná žárovka (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Na internetové stránky Hnutí Duha přišlo už na 5000 připomínek lidí, kterým se avizovaná změna tarifů nelíbí. Martin Mikeska si myslí, že regulační úřad by měl zcela změnit způsob výpočtu regulované části cen.

A to tak, aby místo velikosti jističů, což je veličina, podle které distribuční velikosti rezervují v síti možný příkon pro spotřebitele, dával větší důraz na skutečnou spotřebu.

„Za Hnutí Duha společně s kolegy z Komory obnovitelných zdrojů navrhujeme, aby jednak paušální platby, které se u části za distribuci zvyšují z 15 až 20 procent na 80 až 90 procent, nešly za dvojnásobek současného stavu,“ říká Mikeska.

„A za druhé navrhujeme zcela zrušit penalizační poplatek za to, že si chci šetřit účty za elektřinu tím, že si vyrábím elektřinu sám v několika panelech na střeše.“

Konec je zatím otevřený

Své návrhy a námitky mohou lidé posílat na Energetický regulační úřad do konce června. Může se stát, že úřad změní svůj záměr a tarify přepočítá.

Stále také připomíná, že není nezbytně nutné, aby se výpočet cen za elektřinu pro domácnosti změnil už od příštího roku.

Zároveň ale zdůrazňuje - a v tom se shoduje s ekology - že změnu tarifů by v žádném případě neměly provázet nějaké speciální sociální dávky.

Jitka Hanžlová, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme