Dražší brambory, pivo i bydlení. Spotřebitelské ceny v květnu zrychlily růst na 2,9 procenta

Spotřebitelské ceny v květnu meziročně zrychlily růst na 2,9 procenta z dubnových 2,8 procenta. Zdražilo zejména bydlení a některé potraviny, například brambory. Naopak levnější byly proti loňskému květnu oděvy a poštovní a telekomunikační služby. Informoval o tom v úterý Český statistický úřad (ČSÚ). Analytici očekávali zpomalení meziroční inflace na 2,6 procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brambory (ilustr. obr.)

Cena brambor proti dubnu vzrostla o 11,1 procenta na 26,19 koruny za kilogram. (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka stock.xchng

Proti dubnu spotřebitelské ceny vzrostly o 0,7 procenta. Ovlivnily to zejména vyšší ceny potravin a nealkoholických nápojů.

Každý sedmý Čech nakupuje jídlo přes internet. E-shopům však chybí kapacity, zkouší proto inovace

Číst článek

Ceny potravin byly proti loňskému květnu vyšší o 2,8 procenta. Cena brambor stoupla o 88,4 procenta, piva o 7,2 procenta a masa o 2,2 procenta. Na meziročním zvyšování cenové hladiny se podepsalo i bydlení, kde zdražilo o 3,3 procenta nájemné, o 2,6 procenta vodné a stočné a o 12,5 procenta elektřina. Meziročně dražší bylo také pojištění, finanční služby, alkohol, tabák a stravovací a ubytovací služby.

Naproti tomu oděvy meziročně zlevnily o 3,1 procenta a ceny za poštu a telekomunikace o 1,3 procenta.

V meziměsíčním srovnání stouply ceny potravin a nealkoholických nápojů o 6,2 procenta, což ovlivnila zejména dražší zelenina. Cena brambor proti dubnu vzrostla o 11,1 procenta na 26,19 koruny za kilogram, uvedl Český statistický úřad. Dráže spotřebitelé kupovali i maso, ovoce, sýry a tvaroh. Proti dubnu byly vyšší i ceny za bydlení a za pohonné hmoty. Zlevnily například dovolené s komplexními službami a oděvy.

Proti dubnu spotřebitelské ceny vzrostly o 0,7 procenta. | Zdroj: Český statistický úřad

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme