Spotřebitelské ceny v srpnu zpomalily růst na 3,3 procenta. Zdražil alkohol, ovoce, maso i cukr

Spotřebitelské ceny v Česku v srpnu mírně zpomalily meziroční růst na 3,3 procenta z červencových 3,4 procenta. Proti loňsku zdražil například alkohol a tabák, zlevnily naopak poštovní služby a telekomunikace. Informoval o tom ve čtvrtek Český statistický úřad. Ve srovnání s červencem inflace stagnovala.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Víno (ilustrační foto)

Ceny lihovin se proti loňskému srpnu zvýšily o 9,5 procenta, ceny piva o 3,7 procenta, nepatrně ovšem zlevnilo víno (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Ceny lihovin se proti loňskému srpnu zvýšily o 9,5 procenta, ceny piva o 3,7 procenta, nepatrně ovšem zlevnilo víno. Za maso zaplatili lidé o šest procent více než před rokem, ovoce zdražilo téměř o čtvrtinu a cukr o 12 procent. Zvyšovaly se i ceny nájemného, vodného, stočného, elektřiny a plynu.

Spotřebitelské ceny v květnu stouply o 2,9 procenta. Zdražilo maso, zlevnilo máslo

Číst článek

Naopak za poštovní služby a telekomunikace se platilo o čtyři procenta méně než loni v srpnu, o desetinu procenta klesly také ceny za dopravu.

Na meziměsíční vývoj měly vliv hlavně ceny potravin a dopravy. „V oddíle potraviny a nealkoholické nápoje pokračoval pokles cen zeleniny, včetně brambor, který byl částečně vykompenzován pozvolným růstem cen pohonných hmot v oddíle doprava,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen Českého statistického úřadu Pavla Šedivá.

Zelenina proti červenci zlevnila o 3,4 procenta, brambory pak o více než 11 procent. Ceny pohonných hmot rostly o 0,4 procenta, auta zdražila o 0,6 procenta.

Statistici ve čtvrtek zveřejnili také bilanci vývozních a dovozních cen za červenec. Oslabení koruny přispělo k tomu, že se vývozní ceny meziročně zvýšily o 1,2 procenta. Dovozní ceny, i přes slabší kurz koruny, klesly o 1,4 procenta.

„Jejich vývoj v posledních měsících ovlivňují především klesající ceny minerálních paliv, které se v červenci snížily téměř o 32 procent. Nicméně meziroční tempo poklesu cen minerálních paliv zpomaluje,“ uvedl vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu Českého statistického úřadu Vladimír Klimeš.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme