Za poslední tři roky výrazně stouply hlavně ceny služeb, levnější je elektronika

I když celkově stouply spotřebitelské ceny za poslední tři roky o osm procent, řada položek zdražila výrazně více, především služby. Například tržní nájemné stouplo o 39 procent, brambory o 37 procent, povinné ručení u aut o 24 procent a nafta o 14 procent. Naopak výrazný pokles cen v posledních třech letech zaznamenala především elektronika.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Luxusním butikům se v Praze daří – především v Pařížské ulici

Luxusním butikům se v Praze daří – především v Pařížské ulici | Foto: Filip Jandourek

Vyplývá to z výpočtů hlavního ekonoma ING Jakuba Seidlera. Růst cen byl podle něj zmírněn rostoucími výdělky.

Ceny za bydlení se oproti loňsku zvýšily, víc se platí také za potraviny. Oblečení naopak zlevnilo

Číst článek

„Růst některých cen byl tak v posledních letech výrazný, což řada domácností pocítila, ačkoli samotná průměrná inflace vykazuje nadále jednociferný růst. Reálný růst cen byl však mírněn skutečností, že za poslední roky se poměrně svižně zvyšovaly i mzdy a platy - za poslední tři roky se zvýšila průměrná i mediánová mzda o čtvrtinu,“ uvedl Seidler.

Upozornil, že dvouciferným tempem rostly především ceny služeb, které reagovaly na příznivý ekonomický vývoj, vyšší ochotu domácností utrácet a na růst nákladů v podobě energií nebo mezd.

Například denní obědové menu v restauracích zdražilo o 28 procent. Stejně citelně zdražily služby spojené s domácností, jako jsou údržbářské a řemeslné práce, ale i oprava a údržba automobilů.

Pokles cen elektroniky

„Citelný růst cen je patrný i v cenách spojených s bydlením,“ uvedl dále Seidler. Ceny elektřiny podle jeho výpočtů za poslední tři roky vzrostly o 16 procent. Téměř dvoupětinový růst cen nájemného podle něj souvisí s napjatým trhem nemovitostí a nedostatečnou nabídkou bydlení. „Podle čísel Eurostatu přesáhl růst cen nemovitostí v České republice za poslední tři roky 30 procent a byl po Maďarsku druhý nejsilnější v zemích Evropské unie. Ceny starších bytů v České republice za poslední tři roky podle čísel Českého statistického úřadu vzrostly o 40 procent,“ dodal.

Pokles cen byl podle Seidlera za poslední tři roky markantní především u elektroniky. Například cena průměrné televize klesla o 46 procent, mobilní telefony o 45 procent. „Mělo by jít o ceny očištěné o běžný technologický vývoj, takže nejde o nižší ceny jen proto, že tři roky stará elektronika bude zastaralá a tudíž i levnější,“ podotkl.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme