Třetí nejvyšší inflace za deset let. Spotřebitelské ceny loni stouply v průměru o 2,1 procenta

Spotřebitelské ceny v Česku za loňský rok v průměru vzrostly o 2,1 procenta. Byla to třetí nejvyšší průměrná roční míra inflace za posledních deset let. Vyšší byla v roce 2012 a v roce 2017, kdy činila 2,5 procenta. Ve čtvrtek to uvedl Český statistický úřad (ČSÚ).

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze, finance (ilustrační foto)

Proti listopadu spotřebitelské ceny vzrostly o 0,1 procenta. (ilustrační foto) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: Český rozhlas

Inflaci loni ovlivnil zejména růst cen bydlení a pohonných hmot a vyšší ceny potravin, nealkoholických nápojů, alkoholických nápojů a tabáku. Na zvyšování inflace působil rovněž růst cen stravování a ubytování, ostatního zboží a služeb, uvedli statistici. Naopak zlevnily oděvy.

Nejnižší meziroční růst zaznamenaly spotřebitelské ceny loni v prvním čtvrtletí (o 1,9 procenta). V ostatních čtvrtletích byl růst cen rychlejší.

V samotném prosinci spotřebitelské ceny stouply meziročně o dvě procenta, stejně jako v listopadu. Na meziroční zvyšování cenové hladiny měly opět největší vliv ceny bydlení a ceny v oddíle ostatní zboží a služby, kde vzrostly ceny výrobků a služeb pro osobní péči, pojištění a finančních služeb. Stouply i ceny alkoholických nápojů, tabáku, dopravy a stravování a ubytování. Zdražila také zelenina, například brambory o 41,7 procenta, uvedli statistici.

Naopak meziročně klesly v prosinci ceny vajec o 27,8 procenta, cukru o 31 procent a polotučného trvanlivého mléka o 6,9 procenta. Levnější byly i oděvy a zemní plyn.

Proti listopadu spotřebitelské ceny vzrostly o 0,1 procenta.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme