Růst spotřebitelských cen počtvrté za sebou zpomalil. Největší vliv měly potraviny a nealko nápoje

Spotřebitelské ceny v listopadu počtvrté za sebou zpomalily meziroční růst, tentokrát na 2,7 procenta z říjnových 2,9 procenta. Na zpomalení měly největší vliv ceny potravin a nealkoholických nápojů, zmírnilo třeba zdražování masa, ovoce nebo brambor. Informoval o tom ve čtvrtek Český statistický úřad.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

supermarket, zelenina, ovoce, nakupování

Spotřebitelské ceny v listopadu počtvrté za sebou zpomalily meziroční růst, tentokrát na 2,7 procenta z říjnových 2,9 procenta (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Pixabay

„Například cena brambor byla meziročně nižší o zhruba 20 procent a dosáhla hodnoty 12 korun za kilogram,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen Českého statistického úřadu Pavla Šedivá.

Maso zdražilo v listopadu o 1,1 procenta, ovšem v říjnu to bylo téměř o pět procent. Za ovoce lidé platili více asi o sedm procent, v říjnu to bylo zhruba 14 procent.

Český průmysl v říjnu poprvé po 16 měsících vzrostl. Přispěla k tomu hlavně automobilová výroba

Číst článek

Na meziroční zvyšování cenové hladiny mělo v listopadu opět největší vliv zdražení alkoholu, tentokrát o 3,4 procenta, a tabáku o téměř 15 procent. Za nájemné dali lidé o dvě procenta více než loni, elektřina byla dražší o 3,3 procenta a více stálo také vodné a stočné. Zlevnil naopak zemní plyn.

Proti odhadu České národní banky je nyní inflace níže o 0,2 procentního bodu. „V naší prognóze počítáme se zpomalováním inflace v horizontu roku především z důvodu oslabené ekonomiky. Čekáme mírnější růst cen potravin,“ uvedl analytik Komerční banky Michal Brožka.

Rychlejšímu poklesu inflace bude podle něj v příštím roce bránit opětovné navýšení spotřebních daní na tabák a alkohol. „Pro letošek čekáme inflaci v průměru 3,2 procenta a příštím roce pak 2,3 procenta,“ dodal.

Meziměsíčně spotřebitelské ceny stagnovaly. Proti letošnímu říjnu zdražila třeba zelenina, vejce, cukr, víno nebo tabák. Méně se platilo za pohonné hmoty nebo vybavení do domácnosti.

Export a import

Statistici ve čtvrtek zveřejnili také bilanci vývozních a dovozních cen za říjen. Ceny v exportu meziročně vzrostly o 3,2 procenta a dovozní ceny po pěti měsících poklesu stouply o 0,6 procenta.

Pokud daňový balíček neopravíme, bude to mít fatální důsledky, míní senátor Vilímec

Číst článek

V obou případech byl vývoj cen ovlivněn zdražením strojů a dopravních prostředků. Meziměsíčně se ceny vyváženého zboží zvýšily o 1,5 procenta a dováženého o 1,6 procenta, přispělo k tomu oslabení koruny.

„Slabší koruna vůči euru pomáhala také k růstu cen v meziročním porovnání. Růst dovozních cen byl však v meziročním porovnání limitován zejména více než dvacetiprocentním poklesem cen minerálních paliv,“ uvedl vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu Českého statistického úřadu Vladimír Klimeš.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme