Spotřebitelské ceny na začátku roku prudce rostly

Meziroční míra inflace v lednu stoupla na 3,5 procenta. Ve srovnání s prosincem ceny vyskočily o 1,8 procenta, a to hlavně kvůli zvýšení daně z přidané hodnoty. Informoval o tom Český statistický úřad.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pokladna

Pokladna | Foto: Tomáš Adamec

Ceny meziročně vzrostly zejména u potravin a nealkoholických nápojů. Co dál podražilo, řekl Radiožurnálu analytik ČSOB Petr Dufek.

„Lidé si zaplatili mnohem více za bydlení, rostlo jak na tržní, tak regulované nájemné, zvyšovaly se ceny vodného a stočného, elektrické energie a plynu,“ upřesnil. „Ve všech případech šlo o administrativní zásahy, nikoliv o poptávkovou inflaci,“ podotkl analytik.

Předpokládá, že nad třemi procenty se inflace udrží po celý letošní rok. „Lednová inflace v podstatě potvrdila očekávání, že letos poprvé od recese z přelomu let 1998 a 1999 reálně klesnou mzdy," doplnil Dufek.

Tomáš Medek, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme