Spotřebitelské ceny v Česku v září meziročně vzrostly o 0,7 procenta

Ceny pro spotřebitele v Česku v září dále zrychlily meziroční růst na 0,7 procenta ze srpnových 0,6 procenta. Důvodem je hlavně zdražení potravin a nealkoholických nápojů. Proti předchozímu měsíci ceny v září klesly o 0,2 procenta, hlavně kvůli zlevnění dovolených. Údaje o inflaci dnes zveřejnil Český statistický úřad. Analytici další zvýšení meziroční inflace očekávali.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nakupování (ilustrační foto)

Nakupování (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Meziroční inflace v Česku se od počátku roku držela jednu nebo dvě desetiny procenta nad nulou, po květnovém růstu na 0,4 procenta se v červnu vrátila k nule. Od té doby spotřebitelské ceny rostou a letos v září zrychlily růst nejvíce od počátku letošního roku.

Ceny zboží v září úhrnem meziročně vzrostly o půl procenta, ceny služeb se zvýšily o 1,2 procenta.

U potravin ceny ovoce po srpnovém poklesu začaly v září růst, skoro o 18 procent zdražily citrusy. Zmírnil se pokles cen zeleniny, hlavně brambor. Meziročně zdražilo mléko a některé mléčné výrobky, vejce, čokoláda a kakao. Zdražily také alkoholické nápoje a tabákové výrobky. Zvýšily se ceny v restauracích a za ubytování.

V září zrychlil meziroční růst cen finančních služeb, zpomalil naopak u oděvů a obuvi a také u zájezdů. Klesly ceny elektřiny, zvýšily se naopak u zemního plynu, nájemného a vody. Zlevnily telekomunikační služby a mobilní telefony.

Obuv | Foto: Fotobanka stock.xchng

Proti srpnu ceny pro spotřebitele v září u zboží úhrnem vzrostly o 0,2 procenta, zatímco u služeb klesly o 0,8 procenta.

Zájezdy v důsledku končící letní sezony meziměsíčně zlevnily o víc než 14 procent. Snížily se ceny zboží pro domácnost, z potravin klesly především ceny jogurtů, jablek a brambor.

Zdražily naopak oděvy a obuv, finanční služby, lihoviny a víno. V souvislosti se zahájením nového školního roku vzrostly poplatky v mateřských i dalších školách a ve školních družinách a jídelnách a za ubytování na internátech a vysokoškolských kolejích.

Spotřebitelské ceny v Česku dál zrychlily růst na 0,7 procenta | Foto: ČTK

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme