Spotřebitelské ceny v Německu a na Slovensku klesají, projeví se to i v Česku

Spotřebitelské ceny se na Slovensku a v Německu v září snížily. Hlavním důvodem jsou klesající ceny ropy a také levnější energie. Protože jsou obě země významnými obchodními partnery českých podniků, bude to mít podle analytiků vliv i na Českou republiku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

obchodní třída

obchodní třída | Foto: Jan Rosenauer

„Týká se to hlavně výrobců a průmyslových podniků, ty totiž čile obchodují s Německem,“ říká analytik společnosti Home Credit Michal Kozub.

„Česká republika je v průmyslu a ve strojírenství úzce navázaná právě na německé podniky. Je jednak jejich odběratel, ale zároveň i dodavatel, a to znamená, že právě v těchto oblastech nemusí růst ceny,“ vysvětluje.

Spotřebitelské ceny v Německu klesly v září meziročně o dvě desetiny procenta. K poklesu přispěly hlavně kategorie zábava a volný čas, kde se ceny snížily meziměsíčně skoro o 3 procenta. Na Slovensku se ceny snížily v meziročním srovnání o půl procenta, a to je víc, než očekávali analytici. Ceny zboží a služeb klesly třeba i ve Velké Británii.

Podle evropského statistického úřadu Eurostat se země platící eurem v září vrátily do deflace. Spotřebitelské ceny v eurozóně se snížily hlavně kvůli levnější energii. Deflace většinou vede k tomu, že zákazníci tolik neutrácejí, svoje výdaje odkládají. Kvůli očekávaným nižším cenám svoje investice odkládají také podniky.

Vzájemný obchod mezi Českem a Německem by v letošním roce mohl být rekordní. Loni objem vzájemného zahraničního obchodu dosáhl necelých dvou bilionů korun, letos by se dvoubilionová hranice mohla prolomit.

Skoro třetina českého vývozu směřovala minulý rok právě do Německa. Česká republika se tak v žebříku obchodních partnerů řadí na jedenácté místo. Vyvážíme hlavně auta, stroje a jejich součásti, ale také třeba elektrotechnické výrobky.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme