Spotřebitelské ceny vrostly v prosinci o 4,1 procenta

Cena zboží se loni v prosici oproti stejnému měsíci roku 2000 zvedla v průměru o 4,1 procenta. V meziměsíčním srovnání byly prosincové spotřebitelské ceny oproti listopadu o jednu desetinu procenta nižší. Údaje o inflaci dnes oznámil Český statistický úřad. Bez práce bylo u nás na konci roku 462 tisíc lidí, což představuje 8,9 procenta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

nákupní vozíky

nákupní vozíky | Foto: Jan Rosenauer

Podle analytiků se na růstu podílely především stále e zvyšující ceny energií. "Tento stav průměrného růstu je zcela standartní. Je o něco vyšší než za rok 2000, nicméně ale zůstává v mezích normálu," řekl Radiožurnálu analytik sdružení Cyrrus-Afin Petr Bodeček. Na začátku roku se podle něj dá očekávat vzhledem k prodeji potravin a spotřebního zboží snižování tohoto indexu vzhledem. "Naopak v půběhu roku vlivem zdražování energií dojde k nárůstu. Vliv má i cena ropy na světových trzích, která může s tímto indexem zahýbat bohužel směren nahoru," dodal Bodečka.

Meziroční přírůstky spotřebitelských cen měly v roce 2001 od dubna do července rostoucí tendenci, od srpna postupně klesaly. U potravin, především vlivem cen sezónního zboží, se tempa růstu v první polovině roku zrychlovala, zatímco v druhé klesala. Náklady na bydlení rostly především v lednu a červenci, kde se promítly vlivy zvyšování regulovaných cen. Na zpomalení meziročního růstu cen v druhé polovině loňského roku se výrazně podílely také poklesy cen pohonných hmot.

Jak Radiožurnálu řekl ředitel odboru trhu práce na Ministerstvu práce a sociálních věcí Tomáš Špiroch, lze letos očekávat průměrnou míru nezaměstnanosti kolem 8,3 procenta. "Ještě v lednu by k určitému nárůstu dojít mělo a předpokládáme, že by během jarních měsíců by měla nezaměstnanost poměrně výrazně klesnout." Tento trend podle něj potrvá až do června, kdy se na trhu práce projeví vliv nově příchozích absoloventů škol. "Pak bude záležet na absorbční schopnosti poptávkové strany trhu práce i na možnosti pomoci absoloventům ze strany podpůrných nástrojů úřadů práce," dodal Špiroch.

Nejvyšší nezaměstnanost vykazuje i v prosinci okres Most, který má více než 21 procent lidí bez práce, za ním následuje Karviná s 18 procenty a další okresy severu Čech a Moravy. "V těchto oblastech bohužel nemůžeme předpokládat žádnou významnou změnu," uvedl Špiroch. Naopak se obává, že vzhledem k restrukturalizaci hutního průmyslu může dojít k ještě větší zátěži trhu práce.

Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme