Spotřební daň na pivo se snižovat nebude

Spotřební daň na pivo se měnit nebude, zůstává na úrovni po letošním 1. lednu. Rozhodla o tom Poslanecká sněmovna. Přehlasovala totiž Senát, který chtěl vyjít vstříc pivovarníkům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pivo. Ilustrační foto.

Pivo. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Senát do dolní komory poslal zpátky novelu zákona o spotřební dani, do které snížení daně z piva přidal. Daň se zvedla od letošního ledna a pivovarníkům podle nich přinesla komplikace.

Přehrát

00:00 / 00:00

O problémech spojených s vyšší spotřební daní na pivo hovoří pivovarník Stanislav Bernard s David Šťáhlavský.

Půllitr museli zdražit o 50 haléřů až jednu korunu. Současně také argumentovali tím, že hlavně pro menší pivovary by mohlo být zvýšení daně likvidační, a to zejména kvůli dlouhodobým smlouvám s odběrateli.

Rozhodnutí poslanců je příliš nepotěšilo. "Pivovarníci budou muset hledat rezervy ve svých zdrojích. Může to přinést určité omezení investic v pivovarech," řekl výkonný ředitel pivovaru Holba Hanušovice Vladimír Zíka.

S ponecháním daně na stejné výši, na které je nyní, souhlasilo 158 poslanců. Senátní verzi podpořilo jen osm hlasujících.

Poslanci prosby pivovarů chápou. Podle místopředsedy ČSSD Milana Urbana se ale teď o věci hlasovat nedalo. "V době krize, v době řešení různých sociálních dopadů je ta věc nehlasovatelná," dodal Urban.

ODS, jejíž senátoři změnu prosazovali, vnímá iniciativu Senátu jako námět do diskuze, v tuto chvíli ale snížení daně na pivo také nepodpořila. "Není možné ad hoc přijmout poněkud divoký návrh kolegů ze Senátu, který by znamenal miliardu méně pro státní pokladnu," podotkl občanský demokrat Michal Doktor.

Malým pivovarům, podle pivovarníka Stanislava Bernarda, nepomůže ani změna orientace na speciální piva. Výroba takových piv se totiž nedá zavést ze dne na den. Většinou to trvá měsíce až roky. Takové řešení proto nemá pro malé pivovary žádný význam.

Stanislav Bernard dodává, že zvýšená spotřební daň se samozřejmě nedotkne jen pivovarníků, ale i jejich odběratelů - restauratérů. Právě v restauračních zařízeních se od ledna spotřeba výrazně snížila. Mnohé majitele restaurací tak , podle Bernarda, může spotřební daň dostat do vážných problémů.

Zvýšení spotřební daně z piva bylo součástí takzvaného Janotova balíčku úsporných opatření. Novelu zákona o spotřebních daních teď ve sněmovním znění dostane k podpisu prezident.

Veronika Malá, Martin Hromádka, Zuzana Walterová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme