Spotřební družstva proti zavádění nových pokladen

Spotřební družstva varují před zavedením registračních pokladen s fiskální pamětí. Navrhované systémy jsou drahé a malé obchodníky by mohly zruinovat. V ohrožení je asi 500 obchodů v nejmenších obcích. Pořízení jedné pokladny totiž přijde klidně i na 60 tisíc korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

registrační pokladna

registrační pokladna | Foto: VS Computer Systems

Místopředseda svazu spotřebních družstev Josef Hanuška je pro mírnější řešení. "Nám nevadí, že by měly být registrační pokladny, naopak podporujeme jejich zavedení; nám vadí, když jsou to registrační pokladny, které jsou zbytečně komplikované a drahé, a tím způsobují provozní i investiční problémy."

Obchodník by si vedle nových pokladen musel pořídit také elektronickou váhu, čtečku čárových kódů a v případě více obchodů i centrální počítač, který bude všechny operace sledovat. Tohle všechno je podle úředníků potřeba, aby ubylo daňových podvodů. Zákazník ale uvidí jen jedinou změnu - novou účtenku. Pořízení takovéto soupravy přitom přijde na víc než 60 tisíc korun.

Obchodníci ale říkají, že to je zbytečný luxus. I staré pokladny evidují, co se prodalo a pokud bude řádná kontrola - ze strany finančních úřadu a celníků - podvodů ubude. "Když stát bude kontrolovat, bude výběr daní. Nebude-li kontrolovat, nebude výběr daní."

Podle spotřebních družstev hrozí, že se i u nás bude opakovat to, co se děje na Slovensku. Chvíli po zavedení registračních pokladen obchodníci nová pravidla dodržovali, teď už ale účtenky nedávají a pokladny takřka nepoužívají. Stát je totiž dostatečně nekontroluje.

Dušan Valenta, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme