Spotřební zboží bude mít dvouletou záruku

Významnou změnu pro výrobce, prodejce i spotřebitele přinese od Nového roku novela občanského zákoníku. Ta totiž prodlouží záruční lhůty u spotřebního zboží na dva roky, jak je to běžné v zemích Evropské unie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

obuv

obuv | Foto: Jan Rosenauer

Změna se týká takřka veškerého spotřebního zboží. Výjimkou jsou ale potraviny, kde dobu spotřeby stanoví výrobce. S dosavadní, tedy šestiměsíční záruční dobou, bude moci být v příštím roce prodáváno spotřební zboží, které bylo vyrobeno do konce roku 2002. "Proto je velmi užitečné, aby si kupující velmi pečlivě zboží vybírali, nechali si poskytnout od prodávajícího vyčerpávající informace, zejména jak dlouhá je záruční doba na to konkrétní zboží," doporučuje František Lobovský, předseda Sdružení na obranu spotřebitelů.

Obchodníci většinou na rozdíl od zákazníků nejsou z prodloužení záruční doby na dva roky nijak nadšeni, mnozí se této změny dokonce obávají. "Moc se toho bojíme, protože česká mentalita je známá," říká Jana Boháčová z jednoho pražského butiku. Ta má strach, že zákazníci budou nové záruky zneužívat. "Budou dělat umělé závady a budou si vyměňovat zboží na úkor nás."

Prodloužení záruční lhůty vyžaduje členství v Evropské unii, prodejci by ale rozhodně neměli být diskriminováni. Pokud zákazníka upozorní, jak má s novým výrobkem zacházet, ovlivní to i případnou reklamaci. "Zákazníci nemohou počítat s tím, že například polobotky, které denně nosí od rána do večera, budou po šesti měsících moci reklamovat, prostě ty polobotky už budou tak říkajíc vychozené, jejich společnost už bude skončena," potvrzuje Ivana Picková ze sdružení spotřebitelů.

I tak se ale dají očekávat spory. Obě strany proto zřejmě budou daleko více využívat autorizovaných zkušeben, které budou příčiny reklamovaných závad prověřovat.

Dušan Valenta, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme