Správa rezerv nakoupí zásoby nafty za miliardu korun. V soutěži vyhrála společnost Orlen Unipetrol

Správa státních hmotných rezerv doplní zásoby nafty ve státních rezervách o 50 tisíc metrů krychlových. Dodávku za zhruba miliardu korun zajistí společnost Orlen Unipetrol, která uspěla ve veřejné soutěži. Nákup posílí nouzové zásoby nafty přibližně o 2,5 dne spotřeby v České republice na celkových 91 dnů nouzových zásob, sdělil předseda správy Pavel Švagr. Správa v současnosti organizuje také tendr na doplnění zásob ropy.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

nafta, ilustrační foto

Správa rezerv doplní zásoby nafty o 50 tisíc metrů krychlových (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

„V soutěži o dodávku 50 tisíc metrů krychlových nafty za miliardu jsme obdrželi celkem čtyři nabídky. Nejlepší cenovou nabídku podala společnost Orlen Unipetrol. V případě, že v zákonné lhůtě nebudou podány žádné námitky, jsme připraveni okamžitě podepsat kupní smlouvu,“ uvedl předseda správy rezerv Pavel Švagr.

Spor o chybějící českou naftu pokračuje. Pražský vrchní soud zrušil verdikt v kauze Viktoriagruppe

Číst článek

Nákup má podle něj posílit nouzové zásoby zhruba o 2,5 dne spotřeby nafty v České republice. „Po dodávce se tedy dostaneme zhruba na úroveň 91 dnů nouzových zásob, takže opět budeme plnit nařízení Evropské komise a naši legislativu,“ doplnil Švagr.

Kromě nákupu nafty nyní správa rezerv pokračuje v tendru na dodání ropy za zhruba další miliardu korun. Zatímco u nafty už má dodavatele, v případě ropy jej hledá už pošesté. Předchozích pět pokusů skončilo bez úspěchu. V aktuálním tendru správa obdržela žádosti o účast a posuzovala se kvalifikace firem.

Nyní budou následovat cenové nabídky, objasnil Švagr s tím, že s ohledem na proces výběru dodavatele nemůže průběh tendru blíže komentovat. „Doufám, že se v tomto kole podaří vybrat vítěze. To by znamenalo další navýšení nouzových zásob zhruba o 3,5 dne,“ dodal.

Vláda nákup ropy do skladů správy rezerv schválila loni v červnu kvůli poklesu zásob ropy pod zákonné minimum, které je stanovené na 90 dnů běžné spotřeby. V současnosti jsou podle propočtů správy zásoby na 88 dní. Česko tak nyní neplní směrnici Evropské unie, stát proto musí podle správy zásoby doplnit.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme