Správa železnic loni zvýšila zisk o tři miliardy, jednu letos investuje do oprav nádraží

Správa železniční dopravní cesty loni snížila ztrátu o více než půl miliardy korun na 529 milionů korun. Způsobily ji především odpisy. Tržby a výnosy společnosti meziročně vzrostly o tři miliardy na 30,4 miliardy korun. Informuje o tom deník E15. Firma původně počítala se ztrátou téměř čtyřnásobně vyšší.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Správa železniční dopravní cesty letos opraví nádražní budovy za stovky milionů korun. Rozsáhlé rekonstrukce čekají například nádraží na pražském Smíchově.

Správa železniční dopravní cesty letos vloží přes miliardu do oprav nádraží (ilustrační foto) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Provozní zisk společnosti loni vzrostl z 853 milionů na 2,6 miliardy korun. Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) čekala výsledek zhruba o půl miliardy nižší.

„Cílem SŽDC je efektivní vynakládání prostředků a snaha zabezpečit železniční infrastrukturu, na které bude možné organizovat bezpečnou a spolehlivou osobní a nákladní dopravu a na níž budou stanice a zastávky v technickém i estetickém stavu odpovídajícím nárokům moderní dopravy,“ řekl deníku ředitel správy dopravní cesty Jiří Svoboda.

Společnost letos investuje 1,2 miliardy korun do oprav nádraží. Pokud se dohodne s Českými drahami, pak ji navíc čeká převod pozemků za zhruba 11 miliard.

Správa dopravní cesty spravuje celostátní i regionální tratě, jež vlastní stát. Od roku 2016 se stará také o nádraží, která koupila od Českých drah.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme