Správce železničních tratí má naději na víc než miliardu od ČEZu. Nejvyšší soud vrátil spor na začátek

Správce železničních tratí chce po ČEZ vrátit peníze za neodebraný elektrický proud. Pokud uspěje, dostane Správa železniční dopravní cesty od ČEZu zpátky 1,14 miliardy korun.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČEZ (ilustrační foto)

ČEZ (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

SŽDC zaplatila ČEZu peníze jako penále a ušlý zisk za objednanou, ale neodebranou elektřinu. Teď ale Nejvyšší soud v Brně zrušil rozhodnutí nižších instancí a celý spor vrátil na začátek. Informují o tom Hospodářské noviny s tím, že soudy prý dostatečně neprověřily některé okolnosti případu.

ŠZDC teď podle své mluvčí Kateřiny Šubové na základě tohoto rozhodnutí ČEZ vyzve, aby všechny peníze vrátil. Ten se k tomu zatím nemá.

Spor se táhne od roku 2008. Tehdy SŽDC uzavřela s ČEZ tříletou zakázku na odběr elektřiny pro všechny dopravce, kteří fungují na dráze. Tehdejší energetický zákon těmto dopravcům, včetně Českých drah, neumožňoval nakupovat elektřinu přímo od obchodníka, ale jen od správce kolejí.

Firma SŽDC nakonec odebrala jen část ze smluvených megawatthodin a smlouvu vypověděla. Firma argumentovala změnou energetického zákona v červenci 2009, kvůli které si dopravci mohli najednou vybrat, od koho svoji elektřinu nakoupí. SŽDC tak zbyl objednaný proud za miliardy, který neměli komu dodat.

val Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme