Správní rada VZP rozhodla, že pojišťovna vrátí akcie IZIP. Do firmy investovala miliardy

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) vrátí 46 procent akcií firmy IZIP, která provozuje elektronické zdravotní knížky. Informuje o tom server Aktuálně.cz. O vrácení akcií rozhodla správní rada VZP. Pojišťovna akcie IZIP koupila v roce 2011 za víc než milion korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Všeobecná zdravotní pojišťovna, VZP na Vinohradské ulici

Všeobecná zdravotní pojišťovna, VZP na Vinohradské ulici | Foto: Filip Jandourek

Vrácením akcií udělala VZP podle Aktuálně.cz zásadní krok k vyřešení sporu kvůli firmě IZIP. Do ní za víc než deset let investovala přes dvě miliardy korun.

„VZP za 46procentní podíl akcií společnosti IZIP, který teď převede zpět na ostatní vlastníky, dostane zhruba 1,2 milionu korun. Je to nominální hodnota akcií, za které v roce 2011 VZP akcie získala,“ řekl Českému rozhlasu mluvčí VZP Oldřich Tichý.

O vrácení akcií žádala před časem švýcarská společnost eHI eHealth International. Ta dnes vlastní 49procetní podíl firmy IZIP.

Žádost o vrácení akcií zdůvodňuje švýcarská firma tím, že VZP už do projektu údajně dlouho neinvestuje.

Jakou hodnotu společnost IZIP má, není podle serveru jasné, znalecké posudky se totiž rozcházejí.

Firma IZIP dříve pro VZP provozovala elektronické zdravotní knížky a portál, přes který s pojišťovnou komunikovali lékaři, nemocnice či zaměstnavatelé. V roce 2012 VZP vypověděla smlouvu na zdravotní knížky a loni i smlouvu na provoz portálu.

Koncem roku 2015 nahradila VZP portál IZIP novým systémem VZP Point. Elektronické zdravotní knížky mají pozastavenou činnost a projekt prověřuje protikorupční policie.

Tereza Chlubná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme