Stagnace českého průmyslu bude v dalších měsících pokračovat, míní analytici

Český průmysl se v květnu meziročně propadl o 2,4 procenta. Jedná se o první propad od roku 2009. Oznámil to dnes Český statistický úřad. Kromě průmyslu se v květnu propadala také stavební výroba. Ta zaznamenala meziroční pokles o 3,5 procenta. Pozitivní výsledky naopak podle ČSÚ hlásí zahraniční obchod, který je opět ve výrazném přebytku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Průmysl

Průmysl | Foto: Fotobanka stock.xchng

Analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák na Radiožurnálu upozornil, že po očištění dat jde vlastně o stagnaci průmyslu. Ta podle něj bude v dalších měsících pokračovat.

„Domácí poptávka je nadále velmi slabá a tam nelze očekávat nějaké zlepšení, spíše zhoršení, uvedl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Aktuální údaje ČSÚ jsme na Rádiu Česko rozebrali s analytikem Komerční banky Janem Vejmělkem a prezidentem Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václavem Matyášem.

„Pokud se zaměříme na poptávku zahraniční, ta český průmysl stále ještě táhne, ale i té už pomalu začíná docházet dech, především v evropských zemích, a přenáší se to následně do Německa, které je i nadále ovlivněno i ne příliš pozitivním vývojem v Číně a v rozvojových zemích. A Česká republika je stále velmi závislá právě na Německu,“ dodal.

Analytik Komerční banky Jan Vejmělek na Rádiu Česko doplnil, že ve druhé polovině roku by nemělo dojít k takovému negativnímu šoku, k jakému došlo na konci roku 2008 a první polovině roku 2009, kdy došlo k poměrně dramatickým propadům.

„My letos očekáváme v podstatě minimální nárůst do jednoho procenta. Ovšem v loňském roce český průmysl rostl tempem kolem sedmi procent. Čili určitě se jedná o výrazné zpomalení,“ konstatoval Vějmělek.

Kromě průmyslu zaznamenala v květnu meziroční pokles o 3,5 procenta také stavební výroba. Stavebnictví vykazuje pokles už delší dobu, oproti dubnu se však propadá opět rychleji, a to o 0,8 procenta. Důvodem je podle prezidenta Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václava Matyáše naprostý propad zakázky veřejné i soukromé.

„Objem stavebních povolení meziročně klesl o 25 procent. Pokles je v podstatě od roku 2008 a situace začíná být pro řadu firem dramatická a vidíme i pokles zaměstnanosti,“ uvedl na Rádiu Česko. „Totální odklon v posledních letech od investic sebou nese tyto výsledky,“ dodal.

Jitka Hanžlová, Naďa Bělovská, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme