Stagnace ekonomiky a inflace nad 3 procenta, předpovídá letos Česku MMF

Česká ekonomika bude letos stagnovat a inflace by mohla stoupnout nad tři procenta. Vyplývá to ze závěrů zprávy Mezinárodního měnového fondu. V roce 2013 by se ale inflace podle zprávy měla vrátit zpět ke dvěma procentům a splnit tak inflační cíl České národní banky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze - české bankovky

Peníze - české bankovky | Foto: Ladislav Bába

Podle makroekonomického analytika Raiffeisenbank Václava Frančeho je zpráva Mezinárodního měnového fondu pro Českou republiku vcelku pozitivní.

„Zmiňuje některá pozitiva české ekonomiky. Jmenovitě například dobré řízení veřejného dluhu, silné základy ekonomiky, odolný finanční systém. Ale na druhé straně zmiňuje také některá negativa, například slabou vnitřní poptávku, kvůli které MMF očekává letos pouze stagnaci české ekonomiky,“ připomněl na Rádiu Česko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zprávu pravidelné mise Mezinárodního měnového fondu jsme na Rádiu Česko rozebrali s makroekonomickým analytikem Raiffeisenbank Václavem Frančem.

Mezinárodní měnový fond ČR také varoval před vztahy českých bank s jejich zahraničními matkami, které jsou ovlivněny problémy v eurozóně. Podle analytika se lze ale takovým vlivům bránit.

„Jsou zde striktní pravidla ČNB například pro úvěrovou angažovanost českých bank vůči svým zahraničním matkám a nějaký velký negativní vliv v tomto ohledu nehrozí. Jediný způsob, jak mohou zahraniční matky získávat finanční prostředky od českých bank, je prostřednictvím dividend,“ uvedl.

Dodal, že to má svá pozitiva. „Protože například rizikové obchody byly koncentrovány v zahraničních matkách, a tak české banky neutrpěly v souvislosti s finanční krizí žádné velké ztráty a nemusely je nijak sanovat,“ vysvětlil.

V roce 2013 by mohla česká ekonomika podle zprávy MMF růst, a to dokonce až o dvě procenta. Podle analytika v příštím roce už fond a také ČR očekávají, že by se mohla oživit vnitřní poptávka. „Zejména investice a také trochu i spotřeba,“ doplnil.

Tomáš Pavlíček, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme