Stále víc Čechů jezdí na dovolenou s německými cestovkami

Zájem Čechů o dovolenou s německými cestovními kancelářemi letos roste. Lákadlem jsou především nižší ceny a větší nabídka prázdninových destinací. Některé německé cestovky už začaly z Prahy provozovat i vlastní charterové lety.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

léto, turisté, cestování

léto, turisté, cestování | Zdroj: Reuters

Nejčastěji Češi létají s německými operátory z Drážďan, Mnichova a Vídně. „Nárůst je zhruba o 40 a více procent. Tento razantní vstup německých kanceláří na český trh vedl taé ke snížení cen. Odlety na dovolenou z Mnichova, Drážďan nebo Norimberka získávají na obrovské popularitě. Tisícovky klientů dneska takto odlétají,“ potvrzuje Aleš Ondrůj ze serveru Dovolená.cz.

Přehrát

00:00 / 00:00

O rostoucí zájem Čechů o německé cestovky se zajímal Tomáš Medek.

Podle analytika cestovní ruchu Jaromíra Beránka ze společnosti Mag Consulting letos vyrazí na dovolenou z letišť v okolních zemích o desítky tisíc Čechů meziročně víc. „V loňském roce podle našich údajů vyjelo se zahraničními cestovními kancelářemi kolem 120 tisíc našich turistů. Letos je zájem o tyto zájezdy vyšší. Předpokládáme, že jich vyjede zhruba 150 tisíc. Jsou to především německé, případně rakouské cestovní kanceláře,“ říká Beránek.

Čeští klienti se tak stávají stále více atraktivní pro německé cestovky. „Český klient se stává stejně zajímavý jako klient rakouský. Vidíme to třeba i na tom, že německé cestovní kanceláře dneska stále více začínají vypravovat své dovolené přímo z Prahy. začínají odlétat německé charterové letecké společnosti přímo z Prahy,“ doplňuje Aleš Ondrůj.

Nevýhody zahraničních cestovek

Podle něj začíná být trendem i to, že klienti, kteří odlétají z Prahy, už do Německa nemusí letět standardním linkovým letadlem. „Cestovní kancelář pro ně vypraví přímo z Prahy charterový let. Ten je dopraví na letiště v Německu, kde pak přestoupí na mezikontinentální linku třeba do Karibiku nebo dalších exotických destinací. Cestujících už je tolik, že se cestovní kanceláři vyplatí vypravit celé letadlo z Prahy,“ upřesnil Ondrůj.

Češi slyší hlavně na nižší cenu zájezdu, láká je i bohatší nabídka destinací a svou roli hraje také vzdálenost od letiště. Nákup dovolené přes německou cestovní kancelář má ale celou řadu negativ. K ceně zájezdu je třeba často přičíst dopravu na německé letiště, klient také musí počítat s tím, že se o něj během pobytu nebude starat česky mluvící delegát. Podle Jana Papeže z Asociace cestovních kanceláří problémy vznikají také tím, že Češi často podepisují cestovní smlouvu aniž by ji rozuměli.

„Na naši asociaci se pak často obrací klienti, kterým byl například změněn hotel nebo datum odletu. Přitom to měli v podmínkách jako možnost a nevěděli o tom. Často narážíme také, především u poznávacích zájezdů, že je český klient odstrkován do pozadí ve skupině lidí, kteří v zájezdu cestují,“ uzavírá Papež s tím, že také není jasné, jak by se řešila situace českých turistů v případě krachu německé cestovní kanceláře.

Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme