Stále více Čechů odkládá nákupy až na povánoční dobu

Nakupování zboží v novoročních výprodejích se pomalu stává trendem i v Česku. Lidé pak pro své nákupy nevyužívají jen tuzemský trh, ale v hojné míře vyrážejí také do zahraničí. „V porovnání například s anglickým Boxing Day jsou ale útraty Čechů stále malé,“ říká analytik společnosti Cyrrus Jan Roh.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slevy

Slevy | Foto: Tomáš Adamec

Trend nakupování se ale začíná rychle měnit. „V mnohem větší míře začínají Češi odkládat nákupy dárků až na dobu po Vánocích. A to hlavně elektroniky, kosmetiky nebo oblečení,“ upřesňuje Roh.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik společnosti Cyrrus Jan Roh ve Světě o jedné.

Připomíná, že podle průzkumu GE Money Bank si lidé na nákupy po vánočních svátcích nechají asi o šestnáct procent více peněz než loni. „V tomhle ohledu se tak Češi vyspělým Evropanům přibližují,“ podotýká Roh.

Podle průzkumu Češi letos jak po Vánocích, tak před nimi utratí více peněz než v roce předešlém. „Na povánočních nákupech by dynamika měla být ještě silnější a růst o to výraznější,“ vysvětluje analytik společnosti Cyrrus s tím, že Češi ale ještě nejsou tak daleko, aby více než polovinu nákupů uskutečňovali až po Vánocích.

Nyní podle Roha nicméně lidé začnou nakupovat především dražší zboží, u kterého se sleva vyplatí. „To, co každoročně také podporuje nákupy, jsou dárkové poukázky, které lidé dostanou jako dárek. Ochotu utrácet tam vidím. Dá se třeba podpořit i lepším vnímáním ekonomické situace,“ poznamenává.

Čechům se ale vyplatí za nákupy jezdit také do zahraničí. „Slevy jsou stále vyšší než u nás. Na druhou stranu jsou s tím spojené náklady na dopravu nebo čas. Lidé proto často podnikají společné výlety za slevami, kdy se nákup ve větším vyplatí,“ dodává Jan Roh.

Barbora Kreuzerová, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme