Stále více českých firem přesouvá svá sídla do zahraničí

Počet českých firem, které mají sídlo v takzvaných daňových rájích, stále roste. Loni už přesáhl 12 a půl tisíce. Podnikatelé mají tradičně zájem o karibskou oblast, k oblíbeným daňovým rájům ale patří také některé evropské státy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bahamy

Bahamy | Foto: Fotobanka stock.xchng

Základním důvodem, proč podnikatelé přesouvají mateřské společnosti do takzvaných daňových rájů, je minimální daňové zatížení.

Odborníci k nim ale ještě přidávají legislativní nestabilitu, rostoucí byrokracii nebo obtížnou vymahatelnost práva v České republice.

Přehrát

00:00 / 00:00

Stále víc českých firem přesouvá svá sídla do zahraničí. Podrobnosti zjišťoval Jan Beneš

Podle aktuálních údajů společnosti ČEKIA tuto možnost využilo o skoro čtyři procenta víc firem než v předchozím roce.

V meziročním srovnání se výrazně více firem zapsalo do obchodního rejstříku třeba na Kypru nebo Seychelských ostrovech. Zatímco na Kypru se počet zvýšil o skoro 11 procent, úřady na Seychelách zaznamenaly nárůst přes 23 procent.

Důvody jsou podle analytičky Petry Štěpánové pro každou zemi různé. „Kypr se využívá zejména k daňové optimalizaci, zatímco Seychely zajišťují maximální ochranu soukromí. V následujících letech s velkou pravděpodobností budou Seychely využívány i jako náhrada listinných akcií na doručitele, které budou v České republice od 1. 1. 2014 zakázány,“ vysvětlila Štěpánová.

Největší zájem je o Bermudy, z evropských zemí vede Nizozemsko

Vůbec nejvíc firem loni přesunulo své sídlo na Bermudské ostrovy - o rovných 40 procent víc než v předchozím roce. Hned za nimi jsou Belize a Bahamy.

Z evropských zemí je stále jedničkou Nizozemsko, a to i přesto, že počet společností ovládaných z této země v posledních letech klesá. Aktuálně je nejnižší za poslední čtyři roky.

I tak tam mělo sídlo skoro 4500 firem, což je jednoznačně nejvíc ze všech sledovaných zemí. Po Nizozemsku následuje Lucembursko, ale i v jeho případě se množství firem snižuje, v loňském roce o víc než procento a půl.

Počet českých firem s vlastníkem z daňového ráje 2006 - 2012 | Foto: ČTK

Martin Hromádka, Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme