Stále více maminek si krátí mateřskou. Do práce jdou už po 2 letech

Maminky se vracejí z mateřské dříve do práce. Vyplývá to například z informací občanského sdružení APERIO. To tento nový trend ve velké míře zaznamenává od letošního ledna.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Matka v informačním věku

Matka v informačním věku | Foto: European Commission Audiovisual service

Ženy ke zkracování mateřské vedou jednoznačně ekonomické důvody. Kvůli sjednocení výše rodičovského příspěvky bez ohledu na čas strávený s dítětem doma totiž přestala být tříletá rodičovská nejvýhodnější, a ženy se tak už po dvou letech snaží o návrat do práce.

Od začátku letošního roku byla maximální výše rodičovského příspěvku sjednocena na 220 tisíc korun s tím, že rodiče si můžou měnit dobu pobírání příspěvku pružně podle svých potřeb. Zatímco u dvouleté a čtyřleté varianty se kvůli novele zákona zvýšil příspěvek o 4 tisíce korun, u tříleté varianty klesl o 16 tisíc korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

O stále kratší rodičovské dovolené se zajímala redaktorka Jitka Hanžlová

Právě na sociální reformy, které platí od ledna, reagují maminky. Kromě zkracování mateřské a návratu do práce hledají také mnohem více než dříve možnost přivýdělku.

Problém jeslí a školek

Ministerstvu práce a sociálních věcí se tento přístup matek líbí. Říká, že se novelou zákona snažili ulehčit ženám jejich návrat do zaměstnání a poskytnout jim potřebnou flexibilitu. Tím míní, že maminky mohou přizpůsobit čerpání mateřského příspěvku svým potřebám - neboli potřebě nebo nutnosti vrátit se do práce.

Navíc podle Jany Seemanové ze sdružení APERIO, které pomáhá rodičům na trhu práce, se mnoho žen obává, že když budou s dítětem doma déle, sníží se jejich kredit zaměstnankyně. Jenže s dřívějším odchodem do práce nastává další problém, a to kam dítě umístit.

Školky totiž zpravidla berou děti až od tří let a jeslí je velice málo. Soukromé hlídání je drahé a ne každá rodina si ho může dovolit. Proto například poradenská společnost DataLife spustila informační a náborovou kampaň, která chce pomoci ženám při hledání zaměstnání s pružnou pracovní dobou, která jim zároveň dovolí péči o malé děti.

Ministerstvo práce chystá takzvané dětské skupiny. Ty by umožnily firmám a institucím zřídit hlídací koutky, pro něž by neplatily tak přísné normy jako pro mateřské školy.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme