Stále více Poláků přijíždí za prací do Česka

V příštím roce se do Velké Británie chystá odjet za prací až jeden milion Poláků. Vyplývá to z průzkumů agentury TNS, které si nechaly vypracovat britské úřady. Poláci ale stále častěji nacházejí práci také v Česku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výrobní hala

Výrobní hala | Foto: Jan Rosenauer

Polákům nevadí, že v České republice vydělají několikanásobně méně než v ostrovním království, v Irsku nebo na Islandu. List Dziennik Zachodni píše o tom, že čeští zaměstnavatelé se o Poláky přetahují - jde zejména o velké firmy, které postavily obrovské továrny a teď marně shánějí zaměstnance.

Náborové firmy otevřely své kanceláře v dolním i horním Slezsku. Polákům se líbí, že na druhé straně hranice nepotřebují znát cizí jazyk, dostanou tam slušné ubytování a zaměstnavatelé s nimi zacházejí vlídněji než v Polsku nebo ve Velké Británii.

Nízké výdělky jim kompenzuje i fakt, že domů za rodinou to mají kousek. V České republice ušetří nejen na dopravě, ale také na životních nákladech, které jsou v zemích západní Evropy mnohem vyšší.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme