Stále vyšší nároky odborů mohou uvrhnout zemi do dluhů

Odbory měly v historickém kontextu svou nezpochybnitelně pozitivní roli. Dnes ale spíše tlačí na populistické záležitosti a svými nároky mohou mnohdy uvrhnout stát do obrovských dluhů. Myslí si to alespoň ekonom společnosti Partners a člen Národní ekonomické rady vlády Pavel Kohout.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hromadná demonstrace odborářů v Praze

Hromadná demonstrace odborářů v Praze | Foto: Tomáš Adamec

„Odbory určitě přispěly k tomu, že se pracovní podmínky zaměstnanců zlepšily. Dneska je to spíš tak, že odbory krátkodobě tlačí na populistické záležitosti, jako je zvyšování mezd nebo zvyšování jistoty a bezpečí. Často si ale odbory tímto způsobem pod sebou podřezávají větev,“ upozorňuje Kohout.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ekonom společnosti Partners a člen Národní ekonomické rady vlády Pavel Kohout ve Světě o osmé.

A svoje tvrzení dokládá na příkladu Francie, kde mají odbory tradičně velkou sílu. „Francie má dnes asi osmdesátiprocentní zadlužení státu. Ještě v osmdesátých letech na tom přitom byla podobně jako Česko – ani ne čtyřicetiprocentní zadlužení,“ vysvětluje Kohout.

Připomíná, že nato ale přišla ve Francii vláda, která šla odborům na ruku. „Odbory se toho chytly a začaly mít stále větší a větší požadavky. A francouzské veřejné finance se tak během relativně historicky krátké doby hluboce propadly,“ uvádí ekonom.

Role odborů je nicméně v každé zemi jiná. Skutečnou sílu mají právě ty francouzské. „Tam je vyjednávací pozice daleko odlišná,“ říká Kouhout s tím, že záleží na tradici země. Například Švýcarsko nebo Švédsko jsou státy, kde odbory prakticky nestávkují.

Čas se ztratil dlouhou předvolební kampaní

Dopad dnešní stávky odborů v Česku nechce hodnotit. Podle něj ale za současnou ekonomickou situaci státu mohou především špatné kroky minulých vlád. „Problém je v tom, že kdyby všechny vládní výdaje byly skutečně efektivní, tak by nebylo nutné tolik šetřit nebo zkracovat lidem mzdy. Stávka by být nemusela,“ domnívá se.

Připomíná ale také, že vzhledem k tomu, že nejrůznější státní zakázky jsou už smluvně vázané na několik let, vláda v současné době nemá jinou možnost, než šetřit. „Koneckonců se šetří i v soukromé sféře a snižují se platy i zaměstnancům soukromých podniků,“ dodává Kohout.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik institutu CERGE Daniel Münich v poledních Ozvěnách dne.

Podle analytika institutu CERGE Daniela Münicha navíc ztratil stát velkou spoustu času, kdy se již mělo něco udělat, v dlouhém předvolebním období. „Argumenty vlády jsou velice pádné. Vláda jedná za celou republiku, kdežto odboráři samozřejmě hájí zájmy určité skupiny zaměstnanců. Je těžké se dohodnout. Každý hájí toho svého,“ říká Münich.

A stejně jako Kohout zdůrazňuje, že tato vláda musí nyní narychlo řešit velké problémy. „Je to těžko komunikovatelné v tak krátkém okamžiku a samozřejmě prudké, protože to je na poslední chvíli, takže se to zástupcům odborů špatně skousává,“ podotýká Münich.

Veronika Sedláčková, Alice Kottová, Rádio Česko Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme