Standard & Poor’s snížila rating 15 velkým bankovním skupinám

Agentura Standard & Poor’s srazila rating 15 velkým bankovním skupinám. Ke snížení hodnocení došlo kvůli přehodnocení kritérií ze strany ratingové agentury. O jeden stupeň klesl rating například bankovní skupině Bank of America nebo JPMorgan Chase. Záměr přehodnotit svá hodnotící kritéria sdělila ratingová agentura už před rokem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dolary

dolary | Foto: Jan Rosenauer

Podle bankovního analytika České spořitelny Petra Bittnera tento downgrade nezpůsobí systémovou nákazu celého bankovního sektoru. Ten prý trápí jiné věci.

„V tomto případě nešlo o to, že by agentura oznámila, že se zdraví bank nějak dramaticky skokově zhoršilo, spíše šlo to, že změnili metodiku a v důsledku toho přehodnotili rating jednotlivých bank,“ uvedl Bittner ve Světě o jedné na Rádiu Česko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Světa o jedné na Rádiu Česko byl bankovní analytik České spořitelny Petr Bittner

Načasování rozhodnutí Standard & Poor’s přehodnotit svá kritéria v současné době vypadá na první pohled nešťastně. V Evropě se totiž stále prohlubuje dluhová krize. Agentura to ale oznámila s předstihem, a navíc se situace poslední rok stále zhoršuje.

Banky prý rozhodnutí nepostihne, možná se prodraží financování. Na trzích ale vzrostly ceny pojištění bankovních dluhopisů.

„To, co banky spíše trápí, co bude mít silnější dopad, je požadovaná vyšší kapitálová přiměřenost, která byla zavedena nebo domluvena v rámci posledního záchranného balíčku eurozóny. A banky se teď starají o to, jak navýšit svůj kapitál nebo respektive to spíše řeší tím, že snižují objem svých aktiv. A a to je to, co se do ekonomiky určitě promítne a co ji může i tvrdě zasáhnout,“ vysvětlil Bittner.

Českých bank by se opatření dotknout nemělo. Podle výsledků zátěžových testů, které včera vydala Česká národní banka, jsou české bankovní ústavy stabilní.

Ondřej Černý, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme