Standard & Poor's snížila rating Řecka i Portugalska

Agentura Standard & Poor's dnes snížila o dva stupně hlavní rating Portugalska a následně i Řecka. Ten dokonce srazila do spekulativního pásma. V obou případech analytici agentury jako důvod uvedli obavy, zda tyto země zvládnou splácet své dluhy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obchodování na frankfurtské burze

Obchodování na frankfurtské burze | Foto: AFP

Řecko má teď hlavní rating BB-plus, což znamená, že se ocitl ve spekulativním pásmu. To je v zemích eura dosud nevídaná věc.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s ekonomem Janem Zahradníkem v Ozvěnách dne Radiožurnálu

“Znamená to, že mezinárodně respektovaná agentura má obavy o to, zda Řecko je schopno spíše v dlouhodobém výhledu dostát svým fiskálním závazkům. To znamená závazky státu za již vydané dluhopisy,“ vysvětlil Radiožurnálu konzultant Evropské kanceláře České spořitelny Jan Zahradník.

Z podobných důvodů Standard & Poor's snížila hlavní ratingovou známku Portugalska hned o dva body na stupeň A-minus. Rating země je tak čtyři stupně nad spekulativním pásmem.

“Portugalská ekonomika je o něco menší, má o něco menší deficit, výrazně nižší dluh a i výskyt rizikových faktorů na portugalské straně je viditelně menší než v případě Řecka. Jinými slovy domnívám se, že investoři na Portugalsko i přes zhoršení ratingového ohodnocení hledí s větší nadějí,“ podotkl Zahradník.

Snížený rating sestřelil akcie i kurz eura

Snížení ratingu Řecka a Portugalska se okamžitě projevilo na trzích. Společná evropská měna oslabuje proti dolaru i proti jenu. Podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka podobně reagují i investoři a akciové trhy.

“Investoři v tuto chvíli takříkajíc utíkají do bezpečí, takže je větší zájem například o německé dluhopisy, americké dluhopisy nebo o japonský jen,“ uvedl Vlk.

Ceny akcií v západní Evropě už výrazně oslabily. Přitom většinu ztrát utrpěly až v posledních minutách obchodování. Jak na poslední zprávy zareaguje pražská burza, se dozvíme až ráno po začátku obchodování.

“Co se týče českých akcií, tak ty sledují vývoj akcií ve světě a ty jsou na takové zprávy rovněž citlivé. To znamená, že vliv čekám negativní, u české koruny rovněž. Koruna je považována za jedno z takzvaných rizikových aktiv,“ doplnil analytik Tomáš Vlk.

Hlavní panevropský index zaznamenal nejhlubší propad za více než dva měsíce. Výrazné ztráty mají akcie bank, především řeckých. Ty si odepsaly přes devět procent a od poloviny loňského října, kdy se problémy Řecka začaly stupňovat, už ztratily 58 procent hodnoty.

Hned po začátku obchodování ve Spojených státech začaly klesat ceny akcií i tam. Cena zlata na trhu vzrostla na nové rekordy a obavy o zdraví eurozóny dnes způsobily pokles ceny u dalších komodit, jako jsou ropa a průmyslové kovy.

EU zřejmě svolá kvůli Řecku mimořádný summit

Agentura Reuters s odvoláním na nejmenované zdroje uvedla, že Evropská unie možná na 10. května svolá mimořádný summit, jenž by měl řešit situaci Řecka. Zatím není jasné, zda by se vrcholné schůzky účastnily země celé Evropské unie, nebo jen eurozóny.

Zadlužené Řecko potřebuje podle tamního ministra financí Georgiose Papaconstantinoua do tří týdnů peníze od států platících eurem a Mezinárodního měnového fondu. Pokud půjčky nedostane, čeká na něj státní bankrot.

Poskytnutí úvěrů ve výši několika desítek miliard eur ovšem ještě musí eurozóna jednomyslně schválit. Zatím tak neučinila. "Bylo by to odstartování pomoci pro Řecko," řekl ke konání summitu nejmenovaný diplomatický zdroj ze španělského předsednictví EU.

Jitka Hanžlová, Martin Hromádka, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme