Standard & Poor's snížila rating zadlužené Itálie, euro opět padá

Agentura Standard & Poor's snížila rating Itálie o jeden stupeň. Italskou schopnost splácet své dluhy teď hodnotí známkou A. To je stále relativně vysoké hodnocení, agentura ale dodala, že další snížení ratingu může přijít. Euro v reakci na zprávu okamžitě prudce oslabilo vůči dolaru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ratingová agentura Standard&Poor's

Ratingová agentura Standard&Poor's | Zdroj: Reuters

Důvodem snížení italského ratingu je malá naděje na hospodářský růst. Vláda bude muset podle agentury snížit svůj odhad růstu HDP. Na poměrně optimistických číslech je přitom postaven italský úsporný rozpočet.

Dalším důvodem snížení ratingu je politická situace v zemi. Standard & Poor's nemá velkou důvěru ve schopnost italské vlády prosadit nezbytné reformy. Premiér Silvio Berlusconi je v poslední době oslaben sexuálními i korupčními skandály. Výnosy z italských dluhopisů se nedávno opět vrátily do nebezpečných výšek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Snížení ratingu Itálie komentoval ve Světě o osmé analytik společnosti Patria Tomáš Vlk

Premiér Berlusconi v první reakci prohlásil, že má pocit, že se Standard & Poor's neopírá o realitu, ale o zprávy v médiích. „Dopoledne jsem mluvil s jedním s hospodářských poradců premiéra, Antoniem Martinem, a on říká, že má dojem, že tentokrát šla Standard & Poor's dále, než je její úkol. A že do jisté míry se jedná o útok na vládu,“ poznamenal spolupracovník ČRo v Itálii Josef Kašpar.

Vláda už podle Berlusconiho připravuje opatření, jak ekonomický růst stimulovat. „Jedna věc je výhled do budoucna, co chceme dělat a druhá věc je, jaká je stávající úroveň zadlužení. Ta v Itálii činí 119 procent HDP. Kdyby Italové pracovali celý rok, aby umořili své dluhy, tak jim ještě stále 19 procent bude zbývat,“ upozornil ekonom České spořitelny Jan Jedlička.

Itálie podle Standard & Poor´s nutně potřebuje hospodářský růst. Ten ale nepřijde bez reforem. Agentura proto kritizuje skutečnost, že vládní balík úsporných opatření obsahuje téměř výhradně zvýšení daní. Postrádá i reformy trhu práce a další potřebné změny.

Žádné překvapení

Podle analytika společnosti Patria Tomáše Vlka není snížení italského ratingu až tak překvapivé vzhledem k tomu, jak na tom Itálie momentálně je. "Na jednu stranu tam proběhly nějaké škrty, na druhou stranu stále je to ekonomika, která je vysoce zadlužená, a dostala se pod tlak dluhopisových trhů, kdy výnosy vzrostly na celkově nebezpečnou úroveň,“ konstatoval Vlk.

Podle něj není ani vyloučené, že Itálie se nakonec nebude schopná obejít bez mezinárodní pomoci, jako dříve Řecko, Irsko a Portugalsko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spolupracovník ČRo v Itálii Josef Kašpar a ekonom České spořitelny Jan Jedlička ve Světě o jedné.

„Zmínil bych Portugalsko, které se ocitlo v podobné situaci, výnosy dluhopisů byly na podobné úrovni, rok, rok a půl zpátky. A Portugalsko následně mezinárodní pomoc vyhledalo, protože ta úroveň výnosů, které musí platit věřitelům, byla dlouhodobě neudržitelná. Pokud se dluhopisové trhy nějakým zázrakem neuklidní, tak je dost možné, že i Itálie nakonec o mezinárodní pomoc zažádá také,“ myslí si Tomáš Vlk.

Ekonom České spořitelny ale upozorňuje na to, že Itálie na tom zas tak špatně jako Řecko a Portugalsko není. „To, co nejvíce táhne Itálii ke dnu, je právě dluhové břímě z minulých let. Tak špatně jako Řecko a Portugalsko ale na tom v žádném případě není,“ řekl Jedlička.

Bankovní sektor v ohrožení

Obrázek nedůvěry v zadlužené evropské ekonomiky doplnila agentura Reuters, podle níž velké čínské banky odmítají obchodovat s některými evropskými. Mezi nimi jsou údajně i Société Générale, vlastník Komerční banky, a BNP Paribas. A jak připomněl Tomáš Vlk, minulý týden se objevily zprávy o obdobném rozhodnutí amerických bank a fondů.

„Je to samozřejmě problém v tom smyslu, že to stahuje likviditu z peněžního trhu a banky se dostávají do problémů; likvidita je pro ně dražší. Jako krátkodobé řešení samozřejmě může nastoupit to, že centrální banky funkci dodávání likvidity nahradí a samy na trh vstoupí. Každopádně bankovní sektor je určitě oblast, ve které se dají čekat značné problémy při zhoršování dluhové krize,“ dodal analytik.

Igor Maňour, Ondřej Černý, Roman Chlupatý, Ondřej Houska, mta, ak, Mirko Kašpar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme