Stará dobrá 'cihla' se vrací. Nokia 3310 hlásí comeback, baterie má vydržet měsíc

Nokia 3310 se vrací, její návrat bude v pondělí ohlášen na Mobilním světovém kongresu v Barceloně. Reinkarnovaná Nokia omladila designem a má překvapit výdrží baterie. Na největší telekomunikační akci roku budou představeny i další novinky, například mobilní síť 5G.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ředitel společnosti Nokia-HMD představuje model 3310 na kongresu v Barceloně

Ředitel společnosti Nokia-HMD představuje model 3310 na kongresu v Barceloně | Zdroj: Reuters

Model má stát jen 59 eur, tedy v přepočtu 1600 korun. To Nokii přiřadí v kategorii obyčejných mobilů mezi ty dražší. Tak jako tak, znovuoživení legendy 3310 láká mnoho fanoušků.

Značku a logo Nokia koupila firma HMD Global. Je napojená na jednoho z největších výrobců elektroniky Foxcon, za kterým stojí i bývalí manažeři Nokie. Na trh začnou dodávat - kromě chytrých dotykových telefonů - také kdysi nesmírně populární model Nokia 3310. Bude tlačítkový a relativně levný.

Původní model 3310 představila Nokia v září roku 2000. Telefon dominoval svou odolností a dlouhou výdrží baterie. Jeho vlastnosti se staly terčem mnoha vtipů, někteří ho dokonce vystavili hydraulickému lisu.

Legenda ožívá. Nokia představí moderní verzi 'nezničitelného' modelu 3310

Číst článek

Nokia bývala největším výrobcem mobilních telefonů na světě s podílem až 40 procent. Promeškala ale nástup chytrých telefonů a zastínily ji firmy Apple a Samsung. Výrobu mobilních telefonů pak Nokia v roce 2014 prodala Microsoftu. Ponechala si ale patenty a licenci na značku.

V Barceloně se bude technickými novinkami chlubit přes dva tisíce výrobců. Mezi velkými světovými výrobci a poskytovateli služeb, jako jsou Deutsche Telekom, Google, Intel nebo Microsoft, budou i české společnosti. Například antivirové společnosti Eset a Avast nebo dodavatel aplikace takzvaného chytrého parkování eParkomat.

Na kongresu nebudou chybět ani automobilky, jejichž zastoupení je v posledních letech častější. To souvisí s takzvanou konektivitou automobilů, tedy jejich propojení s telekomunikačními sítěmi. Letos se v Barceloně například poprvé ukáže mnichovská prémiová značka BMW, která doplní další účastníky, jako je Ford, Seat nebo Mercedes.

Nový model Nokia 3310 | Foto: Reuters

Jitka Hanžlová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme