Staré neekologické kotle musí lidé vyměnit nejpozději do roku 2022

České domácnosti hromadně začaly s výměnou starých kotlů. Potvrzují to statistiky ministerstva životního prostředí. Resort na obměnu nevyhovujících zařízení vypsal letos v létě dotace. Do některých krajů už poslal desítky milionů korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Topení v zimě

Topení v zimě | Foto: Kateřina Křenová

Žádost na výměnu kotle, který spaluje tuhá paliva a škodí tím ovzduší, si už dříve podala například paní Blanka, majitelka rodinného domu ve středních Čechách.

„Rozhodla jsem se pro kompletní rekonstrukci, a protože tam je už teď zaveden plyn, tak bych si ráda pořídila nový plynový kotel. Vyhovuje mi to zejména proto, že si myslím, že je to čisté topení, a zároveň také doufám, že tím trochu ušetřím,“ říká.

Ministerstvo životního prostředí požaduje, aby do devíti let všechny české domácnosti používaly ekologické kotle. Z domů i chat musí do zmizet všechna zařízení, která znečišťují vzduch ve městech nebo na vesnicích.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek o výměně starých kotlů za nové a ekologičtější připravil Jan Beneš

Spalují buď dřevo, koks nebo uhlí. Povinná výměna kotlů se týká zhruba 500 tisíc domácností. Lidé přitom nemusejí nutně měnit zdroj vytápění.

„Povinnost vyměnit starý kotel za nový, ekologický, se vztahuje k roku 2022. Týká se tepelných zdrojů spalujících pevná paliva. Rozhodně ale neplatí to, že by lidé museli měnit například kotel na uhlí za kotel na biomasu,“ vysvětluje mluvčí ministerstva životního prostředí Martina Podškubková.

Domácnosti mohou i nadále používat zařízení, která třeba spalují uhlí. Podmínkou ale je, aby byl kotel nízkoemisní. Pokud rodiny uvažují o výměně zdroje tepla, pak si mohou například koupit kotel plynový, elektrický nebo na biomasu. S jejich nákupem mohou ale začít dříve než těsně před rokem 2022.

„Prvotním impulzem u výměny kotle je servisní prohlídka provedená servisním technikem či odbornou topenářskou firmou. Pokud je při této prohlídce kotel označen jako nespolehlivý, nebezpečný, ekologicky nešetrný či technologicky zastaralý, nastal čas pro výměnu kotle,“ vysvětluje Adam Pospíchal ze společnosti, která prodává plynové kotle.

Výměnu kotlů dotuje stát desítkami milionů

Výměnu starých kotlů za nové ekologické podporuje stát. Ministerstvo životního prostředí od letošního léta dotuje obměnu desítkami milionů korun, zatím jenom ve třech krajích. Třeba v Moravskoslezském kraji uvolnil už 80 milionů.

Žádosti mohli poslat také domácnosti na Ústecku a ve středních Čechách. Tam příjem žádostí ministerstvo kvůli vysokému zájmu pozastavilo. O dotacích ale dál jedná s dalšími kraji, což podporují i ekologové. Třeba podle Jana Piňose z Hnutí Duha je program výhodný nejenom ekologicky, ale i ekonomicky.

„Jediným problémem nového programu Zelená úsporám je nesmírně malá částka, kterou na něj zatím stát vyčlenil. Miliarda korun by postačila jen asi na sedm tisíc domácností.“

Výměnu kotlů dotují z poloviny kraje a Státní fond životního prostředí. Výše příspěvku závisí na typu kotle. Průměrně se pohybuje od 15 do 60 tisíc.

Simona Bartošová, Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme