Starostové obcí dotčených těžbou kritizují aktualizovanou energetickou koncepci

Na to, co chybí nebo naopak přebývá v aktualizovaném návrhu energetické koncepce ministerstva průmyslu a obchodu, dnes poukážou starostové obcí dotčených těžbou uhlí a uranu společně se zástupci ekologických organizací.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Těžba uhlí

Těžba uhlí | Foto: OKD

Vadí jim i to, že na připomínky dostali od šéfa resortu Martina Kuby z ODS jeden deset dní, a to ještě v době dovolených. Za hnutí Greenpeace shrnul základní nedostatky připravované energetické koncepce Jan Rovenský.

„Pokud bych měl zmínit největší problémy, tak je to určitě prolomení limitů těžby, byť s jakýmisi podmínkami a odkladem o několik let,“ řekl.

„Vadí mi, že jsme se o energetické koncepci bavili už před půl rokem, možná před tři čtvrtě rokem. Pan ministr nám slíbil, že budeme řešit konkrétní detaily ohledně průzkumu ložiska Frenštát, o kterém my tvrdíme, že je zbytečné a že stát ho nepotřebuje. Nicméně s ministrem už jsme se i přes urgence nesešli, a najednou tady máme surovinovou politiku, ve které průzkum ložiska je. Myslíme si, že je to hazard s budoucností regionu,“ řekl za frenštátský region starosta Trojanovic Jiří Novotný.

Vláda by se měla aktualizovaným návrhem energetické koncepce státu do roku 2040 zabývat už na konci srpna, nejpozději na začátku září.

Věra Pfeifferová, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme